Idén is összejöhet az erdélyi döntő: kapusbaki-parádé után döntős a Vajdahunyad Videó


A Corvinul végigvitte a Saarbrücken csodáját és történelme során először bejutott a Román Kupa döntőjébe!

Történelmet írt a Vajdahunyadi Corvinul együttese: a második osztályban szereplő gárda hazai pályán 3:1-re legyőzte az élvonalbeli Voluntari csapatát a labdarúgó Román Kupa elődöntőjében és bejutott a sorozat döntőjébe. A klub történelmében először!

A dél-erdélyi klub szereplése eddig is felért egy kisebbfajta csodával, hiszen a csoportkörben 1:0-ra legyőzte, ezzel pedig megelőzte és kiejtette a Román Kupa legutóbbi két kiírását megnyerő Sepsit, majd a negyeddöntőben búcsúztatta a szintén élvonalbeli, 2018 és 2022 között öt bajnoki címet szerző Kolozsvári CFR-t. Szerdán pedig 12.000 lelkes szurkoló előtt bejutott a döntőbe!

A vajdahunyadiak a 20. percben szerezték meg a vezetést, amikor egy szöglet után Antoniu Manolache senkitől sem zavartatva helyezett a kapuba 12 méterről (1:0). Negyed óránál is kevesebbet vezettek a hazaiak, a 32. percben ugyanis Stefan Lefter kapus egészen elképesztően mozdult ki a kapujából, így Daniel Floreának nem volt nehéz dolga közelről a hálóba lőnie a labdát (1:1).

A szünet után folytatódott a kapusbakik sora, csakhogy a másik kapu előtt. A 61. percben Alexandru Neacsa jó 30 méterről szánta el lövésre magát, a lapos, pattogó labda pedig meglepte Octavian Valceanu kapust és a rövid alsó sarokban kötött ki (2:1). A 73. percben újabb távoli lövés okozott gondot Valceanunak, aki Marius Lupu löketét csak középre tudta ütni, pontosan Marius Coman elé, aki köszönte szépen az ajándékot (3:1).

Bő negyven évvel ezelőtt, 1982-ben a Corvinul a szenzációs 3. helyen zárt az élvonalban, de a Román Kupa döntőjébe akkor sem sikerült bejutnia, így a mostani csapat klubtörténetet írt. Szereplése emlékeztet a német Saarbrücken idei menetelésre, amely a Német Kupában előbb 2:1-re legyőzte a legutóbbi 11 szezon bajnokát, a Bayern Münchent, majd az Európa Liga 2022-es győztesét, az Eintracht Frankfurtot (2:0), végül a szintén élvonalbeli Borussia Mönchengladbachot (2:1), hogy végül az elődöntőben a másodosztályú Kaiserslautern megállt parancsoljon – a Saar-vidék harmadik osztályban szereplő büszkeségének.

A Corvinulra visszatérve, esetleges győzelmével akkora szenzációt okozna, mint talán legutóbb 1961-ben a Tordai Ariesul, amely a második osztály 6. helyezettjeként 2:1-re legyőzte a döntőben a Rapidot. Másodosztályú csapat legutóbb 1983-ban nyerte meg a

Román Kupát, amikor a Chimia Ramnicu Valcea 3:0-ra legyőzte a Constructorul Galac együttesét. A finálé érdekessége, hogy a vesztes fél a harmadik osztályban vitézkedett, de a kupából kiverte a Steauát és a Dinamót is.

A másik elődöntőben, csütörtökön a Galaci Otelul a Kolozsvári Universitateát fogadja, így akár megismétlődhet a tavalyi, színtiszta erdélyi döntő, amelyben a Sepsi büntetőkkel győzte le a kolozsvári egyetemistákat.

fotók: https://www.facebook.com/fccorvinul1921 / frf.ro

A rovat legfrissebb hírei