Nem sikerült a bravúr a székelyföldi román válogatottnak, de Magyarország ismét a legjobbak között


A románok nélküli román válogatott a 4. helyen végzett, csak rosszabb egymás elleni mérlege miatt nem jutott tovább.

Magyarország nyerte az olaszországi Bolzanóban szombaton véget ért divízió I/A jégkorong-világbajnokságot, amivel történelme során negyedszer is feljutott az élvonalba - a második helyezett Szlovéniával együtt. A román nemzetiségű játékosok nélkül felálló, gyakorlatilag székelyföldi válogatottnak tekinthető Románia ugyanúgy 9 pontot szerzett, mint a szlovének, de mivel az egymás elleni meccset utóbbiak nyerték, így ők jutottak tovább.

A román válogatott keretében Roberto Gliga személyében egyetlen román nemzetiségű játékos szerepelt! A honosított orosz Albert Zagidullin és Yevgeni Skachkov és a finn Matias Haaranen mellett székely hokisok alkották a csapatot, név szerint Adorján Attila, Salló Alpár, Bors Huba, Imre Patrik, Gajdó Balázs, Fodor Csanád, Sándor Székely Ottó, Kovács Mátyás, Laday Tamás, Balázs Páter, Reszegh Tamás, Rokaly Szilárd, Rokaly Norbert, Molnár Zsombor, Ferencz-Csiki Róbert, Molnár Zoltán, Győrfy Tihamér és Tőke Zoltán. A szövetségi kapitány a kanadai Dave MacGueen, aki a Gyergyói HK, az SK Csíkszereda és a Corona Brassó csapataira építette a válogatottat.

Az első körben Magyarország 3:1-re legyőzte Japánt, míg Románia 6:1-re kikapott a házigazda Olaszországról. Reszegh Tamás 2:1-re még szépített, de a székely legényeknek esélyük sem volt.

A második fordulóban Magyarország remek teljesítménnyel, 6:2-re verte Dél-Koreát, míg Romániát Szlovénia is tönkreverte 6:1-re – pedig Zagidullin góljával még vezettek is.

Ilyen előzmények után találkozott egymással a két csapat a 3 körben – és hatalmas meglepetésre Románia 2:1-re nyerni tudott. Érdekesség, hogy mindhárom gól az utolsó tíz percben született- Balázs Péter az 50. percben szerzett vezetést Romániának, amit Hári János az 56. minutumban még egalizálni tudott. Az utolsó percben azonban Sándor Székely Ottó is bevette a magyar kaput, így a nagyrészt székely fiúkból álló csapat 2:1-re legyőzte Magyarországot.

Ekkor Románia számára is felcsillant a feljutás reménye, ám amíg a folytatásban Magyarország nagy csatában, 3:2-re legyőzte Olaszországot, addig Románia 3:2-re kikapott Dél-Koreától. Úgy, hogy Sándor Székely Ottó és Roberto Gliga góljaival még 2:0-ra vezettek is.

Az utolsó körben aztán Gliga, Skachkov, Rokaly Szilárd és Haaranen góljaival Románia 4:2-re megverte Japánt, a döntőnek beillő mérkőzésen pedig Magyarország 2:1-re legyőzte Szlovéniát.

Ez azt jelentette, hogy a 11 pontos Magyarország megnyerte a világbajnokságot, második pedig a 9 pontos Szlovénia lett, amely jobb egymás elleni eredményeinek köszönhetően előzte meg a szintén 9 pontos, harmadik Olaszországot és negyedik Romániát.

fotó: www.iihf.com

 

A rovat legfrissebb hírei