Eldőlt az FK Csíkszereda sorsa – pedig pályára sem lépett


Immár biztossá vált, a csíkiak miként juthatnak fel az élvonalba.

Az AS FC Gloria Buzau csapata feljutott a román labdarúgó élvonalba, miután a második osztály felsőházi rájátszásának 9. fordulójában 3:0-ra legyőzte a listavezető Unirea Slobozia együttesét. Ez egyben azt is jelenti, hogy az FK Csíkszeredának biztosan pótselejtezőt kell játszania a SzuperLigába való feljutásért.

Az utolsó öt meccs tétje, hogy a Csíkszereda vagy a Mioveni végez az 5. helyen. A Csíkszereda szerdán Vajdahunyadon játszik, majd az utolsó fordulóban a Buzaut fogadja, míg a Mioveni szerdán a Sellenberk vendége lesz, szombaton pedig a Corvinult látja vendégül, miközben a Sellenberk a Slobozáit fogadja.

Az öt találkozó eredményétől függetlenül már biztos, hogy az Unirea Slobozia 59 pontjával bajnok és feljutott, míg a dobogó másik két fokáért a 49 pontos Vajdahunyadi Corvinul és Sellenberk, valamint a 48 pontos Buzau verseng. Mivel azonban a Corvinulnak és a Sellenberknek nincs feljutási joga, ezzel biztossá vált, hogy a Buzau a második együttes, amely az élvonalban folytatja. A 40 pontos Csíkszereda és a 39 pontos Mioveni pedig biztosan osztályozót játszik az élvonal 7., illetve 8. helyezettje ellen, amely pozíciókat jelenleg a Voluntari és a Poli Iasi foglalja el.

A 42.000 lélekszámú Slobozia együttese fennállása során először játszhat az élvonalban, akárcsak az AS FC Buzau. A román sport csődök, megszűnések, feltámadások és jogutódlási viták útvesztőjében nehéz eligazodni, de az AS FC Gloria Buzaut 2016-ban alapították és nem összekeverendő a 2000-es évek közepén az élvonalban több jó szezont is lehúzó Gloria Buzau-val. Legalábbis a dolgok jelenlegi állása szerint.

A Slobozia feljutása folytatja azt, a román labdarúgás szempontjából nem igazán kedvező trendet, hogy kisvárosok szinte semmilyen hagyománnyal nem rendelkező klubjai kerülnek az élvonalba. Ahol viszont már javarészt tiszavirág-életű a „tündöklésük”. Az utóbbi másfél évtizedben olyan városok jelentek meg a román labdarúgó élvonal térképén, mint Clinceni (7000 lakos), Branesti (7500), Chiajna (8.000), Urziceni (14.000), Curtea de Arges (25.000), Navodari (31.000), Voluntari (47.000 fő), Calarasi (58.000) vay Szörényvár (85.000). Ki emlékszik már egyikre-másikra?

Hozzájuk képest a Gloriának otthont adó Bodzavásár metropolisznak tűnik a maga 104.000 lakosával.

fotó: https://www.facebook.com/fkcsikszereda

 

A rovat legfrissebb hírei