Kiderült, ki állhatja a Csíkszereda útját a feljutásban! Videók


Aki nyert, időt nyert – a két korábbi „reménytelen” még reménykedhet.

Sokáig állt a román labdarúgó SzuperLiga bajnoki tabellájának a végén a Botosani és a Dinamo csapata – egymásnak adogatták a sereghajtó nem túl dicső stafétáját. Köszönhetően viszont a szezon végi jobb szereplésüknek, na meg a rájátszásos rendszer sajátosságainak, a két együttes mégis benn maradhat az élvonalban. Amennyiben sikerrel veszik az osztályozót az FK Csíkszereda és a Mioveni ellen. A Voluntari és a FCU Craiova viszont biztosan a második osztályban folytatja.

Az alsóházi rájátszás 9., azaz utolsó fordulójának mind az öt találkozója érintett volt a bennmaradásért folyó harcban és csak két együttes, a Petrolul és a Kolozsvári Universitatea léphetett pályára tét nélkül, nyugodtan.

A Petrolul 2:0-ra ki is kapott a Poli Iasi otthonában, amivel a jászvásáriak be is biztosították bennmaradásukat. Érdekesség, hogy a két gól két percen belül esett, Catalin Itu a 68., Alin Roman pedig a 69. percben talált be. Nem mindennapi teljesítmény….

Nem sajátjaikat ünnepelték a szurkolók!

Mint ahogy nem volt mindennapi az sem, ahogy a Dinamo 2:0-ra legyőzte az alsóházat már korábban megnyerő Aradi UTA együttesét! A meccs főszereplője Danilo Kucser, az UTA cserekapusa volt, aki a csapata számára tét nélküli meccsen kezdhetett. És húsz perc alatt össze is hozott két kapitális bakit: a 14. percben Hakim Abdallah, a 18.-ban pedig Razvan Patrichi használta ki, hogy a hálóőr rosszul mozdult ki a kapujából. A Dinamo ezzel megmenekült az egyenes ági kieséstől, a meccs végén pedig hangosan éltették a bukaresti szurkolók – Mircea Rednicet, az UTA edzőjét! Szóljon ez annak, hogy Rednic játékosként és edzőként is történelmet írt korábban a Dinamóval... Az FK Csíkszereda elleni osztályozón viszont már aligha korábbi csapatán!

Szintén osztályozó vár a Botosani-ra. Hiába indultak a legkedvezőbb helyzetből a forduló előtt, Pablo Gaitan (12.) és Anes Rusevic (45.) góljaival az Otelul Galac otthon tartotta a három pontot, a Fülöp Lórándot a 72. perctől soraiban tudó moldvaiakra így osztályozó vár. 

Kivégezte korábbi csapatát!

A minden tét nélkül pályára lépő Kolozsvári Universitatea Dan Nistor 18. percben elvégzett büntetőjével 1:0-ra nyert a Voluntari otthonában, így a hazaiak jövőre a második osztályban folytatják.

Nem kegyelmezett egy másik erdélyi gárda, a Hermannstadts sem, amely abban is reménykedhetett, hogy feljön az alsóház második helyére, amennyiben az Otelul vereséget szenved. Az Galac ugyan nem kapott ki, de a nagyszebeniek megtették a magukét. Ugyan a 48. percben Vladislav Blanuta még vezetést szerzett a FCU Craiovának, a japán Mino Szota azonban hét perccel később kiegyenlített, majd duplájával (59., 82.) Gabriel Iancu a második osztályba küldte előző csapatát.

Az alsóházat tehát az Aradi UTA nyerte 37 ponttal a 36 pontos Otelul Galac és a 34 pontos Hermannstadt előtt. A Kolozsvári Universitatea 33 ponttal a negyedik lett, a 29 pontos Petrolul az ötödik, a 27 pontos Poli Iasi pedig a hatodik. A hetedik, 25 pontos Botosani két meccsből álló osztályozót játszhat az FK Csíkszeredával, a 8., szintén 25 pontos Dinamo pedig a Mioveni-el. A 24 pontos Voluntari és a 22 pontos FCU Craiova pedig búcsúzik az élvonaltól.

De ki selejtez a selejtező selejtezőjéért?

Marad még egy érdekes kérdés. A kiírás szerint az alsóház első két helyezettje egy meccses párharcot vív egymással. A győztes aztán megmérkőzik a felsőház harmadik helyezettjével, a győztes pedig kvalifikálja magát az Európai-konferencialiga selejtezőjébe.

Nos, a végeredmény szerint az Aradi UTA nyerte az alsóházat, a második pedig a Galac lett, így nekik kellene játszaniuk az újabb meccsért. Csakhogy a Galac bejutott a Román Kupa döntőjébe, így amennyiben május 15-én legyőzi Nagyszebenben az amúgy másodosztályú Vajdahunyadi Corvinult, akkor biztosan indulhat az Ekl selejtezőjében….
Ebben az esetben a nagyszebeni Hermannstadt lehet az UTA ellenfele…

A rovat legfrissebb hírei