Elképesztő bravúr! A második osztályú erdélyi kiscsapaté a Román Kupa!


Zsinórban harmadik évben marad Erdélyben a kupa, de ilyen csodát 49 éve nem láttak Romániában.

Hatalmas meglepetésre a második osztályú Vajdahunyadi Corvinul csapata nyerte meg a labdarúgó Román Kupát, miután a döntőben, Nagyszebenben büntetőkkel legyőzte az Otelul Galac együttesét! A rendes játékidő végén 2:2 volt az állás, a ráadásban nem született gól, a büntetők közül pedig hiába védett ki mindkét kapus két-két lövést, végül a Corvinul emelhette a magasba a trófeát!

A Román Kupa idei döntőjébe két olyan csapat jutott be, amelyekre aligha számítottak sokan a szezon elején. A Corvinul eleve a második vonalban szerepel, de a korábbi bajnok Otelul is újonc az élvonalban, sőt, két szezonnal ezelőtt még a harmadik osztályban sínylődött…

Az esélyeknek megfelelően az Otelul szerezte meg a vezetést, amikor a 27. percben Anes Rusevics gyönyörűen kilőtte a hosszú felső sarkot szabadrúgásból (0:1). Nem sokáig örülhettek azonban a Duna-partiak, a 39. percben ugyanis Marius Coman használta ki Eduard Pap kapus bizonytalanságát és kiegyenlített (1:1).

 

A szünet után hasonló volt a forgatókönyv. Az 58. percben Rusevics váltotta gólra az Alexandru Neacsa által elkövetett szabálytalanság miatt megítélt büntetőt (2:1), de a 74. percben Antoniu Manolache egy okos, 15 méteres lövéssel egalizált (2:2).

A rendes játékidőben több gól nem esett, a hosszabbításra pedig rányomta a bélyegét az óvatosság, így következhettek a büntetők.

Az Otelul ezúttal is vezetést szerzett Juri Cisotti révén, mivel Coman lövését Pap védte. A következő két körben viszont Stefan Lefter védeni tudott, Manolache és Antonio Bradu viszont nem hibázott, így már a Corvinulnál volt az előny.
Pedagógiailag nem biztos, hogy jó üzenet a csapat felé, de a Galac edzője, a válogatottsági rekorder Dorinel MUnteanu ekkor már nem volt a kispadon, a második kör után ugyanis bevonult az öltözőbe…. Ha ő nem bírta az izgalmakat, akkor a játékosai hogyan bírhatták volna?

Ezt követően Costin Ghiocel az égbe lőtte a labdát, Daniel Parvulescu tehát bebiztosíthatta volna a vajdahunyadiak győzelmét – de Pap védett. Az utolsó körben aztán Miguel Silva lába sem remegett meg, de mit sem ért vele az Otelul, Andrei Herghelegiu ugyanis nem hibázott, így a Corvinul nyerte meg a Román Kupát!

A Corvinul egészen elképesztő menetelést mutatott be az idén, hiszen a csoportban legyőzte és ezzel megelőzte címvédő és a legutóbbi két kiírást megnyerő Sepsit. Az egyenes kieséses szakaszban tönkreverte az utóbbi hét bajnoki kiírásból ötöt megnyerő Kolozsvári CFR-t, majd következett a 2017-es kupagyőztes Voluntari.

A vajdahunyadiakéhoz hasonló bravúrt 49 évvel ezelőtt, 1975-ben hajtott végre legutóbb második osztályú csapat Romániában: az akkor éppen a második vonalban szereplő Rapid 2:1-re győzte le az Universitatea Craiovát.

Tekintve, hogy az utóbbi két évben a Sepsi nyerte a Román Kupát, elmondható, hogy a legutóbbi három kiírást erdélyi együttes nyerte meg.

Sikerével a Corvinul elvileg kvalifikálta magát az Európa Liga selejtezőibe. Csakhogy a klubnak nincs európai kupaszereplésre feljogosító licence, mert nem is igényelt. Így hát az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) kezében van a döntés, hogy játszhat-e az El-ben a Vajdahunyad…

fotók: frf.ro

A rovat legfrissebb hírei