Hatalmas meglepetésre a Paks nyerte a Magyar Kupát, az erdélyi párharc viszont elmaradt


Egyik csapat sem vetette be erdélyi játékosát.

A Paks hosszabbításban 2-0-ra legyőzte a bajnok Ferencvárost a labdarúgó MOL Magyar Kupa Puskás Arénában rendezett szerdai döntőjében.

Bognár György vezetőedző csapata sokáig emberhátrányban hősiesen védekezve mentette hosszabbításra a finálét - az FTC még büntetőt is hibázott -, melyet aztán a ráadásban a 31. születésnapját egy napja ünneplő Papp Kristóf fejese döntött el a 98. percben, a slusszpoént pedig Haraszti Zsolt üres kapus gólja jelentette közvetlenül a lefújás előtt. Sajnos sem Kocsis Bence a Paksban, sem Pászka Lóránd a Ferencvárosban nem kapott lehetőséget.

Bár a beharangozott telt ház nem jött össze, így is rekordot jelentő 51 900 néző volt kíváncsi a MOL Magyar Kupa döntőjére, amely ennek megfelelően remek hangulatban kezdődött a Puskás Arénában. A fővárosi drukkerek az egyik kapu mögötti lelátó első két szintjét zöld-fehér színekbe borították, egyúttal kirajzolódott a "Hajrá Fradi" felirat.

A meccs nagy ferencvárosi rohamokkal kezdődött, a válogatott Európa-bajnoki keretébe behívott Szappanosnak már az első percben dolga volt, Abu Fani lövésénél pedig ő is csak nézte, amint a labda elsüvített a jobb kapufa mellett. A paksi kapus az első tíz percben még védte Traoré lövését és ziccerét is. Ezt követően a Paksnak sikerült stabilizálnia a játékát, mert bár továbbra is fölényben futballozott a riválisa, de helyzetei már csak elvétve voltak. Fokozatosan egyre kiegyenlítettebbé vált a mérkőzés, a Paks először szűk félóra után veszélyeztetett, amikor Könyves bombáját Varga Ádám ütötte a keresztléc fölé. A Ferencváros majdnem mégis ebben a periódusban szerzett vezetést, ugyanis Szabó János kezezéséért a videobíró segítségével büntetőt ítélt Berke, de a gólkirály Varga Barnabás bal oldalra tartó lövését hárította Szappanos, majd a kipattanónál Traoré próbálkozását is. Szögletet követően pedig Varga remek fejesét tolta ki az ihletett formában védő Szappanos, akinek köszönhetően ugyan eredményben nem került hátrányba a Paks, létszámban viszont igen, mert a korábbi ferencvárosi játékos, Vécsei utolsó emberként fellökte a kiugró Traorét.

A második játékrész a fővárosi szurkolók pirotechnikai show-jával és az emberelőnyben futballozó csapatuk fölényével indult, utóbbi viszont teljesen meddőnek bizonyult, mert a kapujuk elé betömörülő paksiak szervezett védekezéssel őrizték a döntetlent. Térfélcserét követően a 62. percig kellett várni az első igazán komoly lehetőségre, de Varga Barnabás kiugrásakor ismét Szappanos védett bravúrral. Ezt leszámítva a fővárosi együttes teljesen hatástalan volt az óriási lelkesedéssel és önfeláldozóan védekező ellenféllel szemben. A folytatásra ráadásul kiegyenlítődött a létszám, mert második sárga lapjával Abena is a kiállítás sorsára jutott, ugyanakkor ettől nem változott a játék képe: a Ferencváros támadott, a Paks védekezett. Egyik csapat sem tudott újítani a hajrára, csupán a fővárosiak előtt adódott egy újabb ziccer, de Traoré ezúttal sem tudott túljárni Szappanos eszén, Zachariassen pedig lesről szerzett gólt, így jöhetett a hosszabbítás.

A ráadás elejét felpörgette a Ferencváros, próbált nagyobb iramot diktálni, azonban nem sikerült betalálnia, öt perc után rendezte a sorait a Paks, majd egy jobb oldali szöglet után Papp közeli fejesével váratlanul előnybe került. A Tolna vármegyei gárda ezt követően folytatta áldozatkész és hősies védekezését, mellyel rászolgált a történelmi diadalra, miután törekvéseit siker koronázta és Szappanos vezérletével megóvta kapuját a góltól 120 percen át, melyből 38-at emberhátrányban küzdött. A slusszpoén sem maradt el, mert az utolsó ferencvárosi szögletnél előrehúzódott Varga Ádám, így közvetlenül a lefújás előtt Haraszti üres kapus góllal koronázta meg a bajnokságban második helyen álló Paks egész éves remek teljesítményét.

A győztes csapatban Kocsis Bence végig a kispadról szurkolhatott társainak. A 23 éves, Marosvásárhelyen született támadó középpályán két meccsen 199 percet töltött a pályán a Magyar Kupa idei kiírásában, a Paks színeiben. Nála is kevesebbet, mindössze 155 percet kapott Pászka Lóránd, a Fradi 28 éves bal oldali védője szintén két találkozón kapott szerepet. A kézdiszentkereszti védő harmadik bajnoki címe mellé nem tudta begyűjteni második kupagyőzelmét. A Paks története legnagyobb sikerét érte el, mert ez az első rangos trófeája - egyúttal a Magyar Kupa huszadik győztese -, miután 2011-ben a bajnokságban, két éve pedig a kupasorozatban lett ezüstérmes. Diadalával a következő idényben az Európa-liga selejtezőjében szerepelhet, míg a Konferencia-ligában a Fehérvár és a Puskás Akadémia indulhat majd a bajnokság alapján.

MOL Magyar Kupa, döntő:
Paksi FC-Ferencvárosi TC 2-0 (0-0, 0-0, 1-0), hosszabbítás után
Puskás Aréna, 51 900 néző, v.: Berke
gólszerzők: Papp (98.), Haraszti (122.)
piros lap: Vécsei (38.), illetve Abena (76.)
sárga lap: Kinyik (16.), Könyves (45.), Osváth (113.), Szappanos (117.), illetve Abena (45., 76.), Botka (90.), Szevikjan (111.)

Paksi FC: Szappanos - Vas, Kinyik, Lenzsér - Osváth, Windecker (Szabó B., 86.; Mezei, 118.), Papp K., Vécsei, Szabó J. - Hahn (Böde, 72.), Könyves (Balogh B., a szünetben; Haraszti, 120.)
Ferencvárosi TC: Varga Á. - Botka, Abena, Cissé, Civic (Ramírez, a hosszabbítás előtt) - Maiga (Loncar, 59.), Ben Romdhane (Kodro, 55.) - Traoré, Abu Fani, Marquinhos (Zachariassen, 82.) - Varga B. (Lisztes, 82.; Szevikjan, 100.)

 Bognár György vezetőedző a paksi futballtörténelem óriási pillanatának nevezte, hogy csapata elhódította a MOL Magyar Kupát, miután a szerdai döntőben hosszabbítás után 2-0-ra legyőzte a bajnok Ferencvárost.

"Nem volt egyszerű meccs, a kiállítás beleszólt a forgatókönyvbe. Utána próbáltuk kitolni az időt. Le a kalappal minden játékosom előtt, a védekezés nagyon rendben volt, Szappanos pedig remekül védett. A végén megérdemelten nyertünk, mert a hosszabbításban már jobbak voltunk" - értékelt a 62 éves szakember.

Bognár elárulta, Vécsei Bálint kiállításakor nem gondolta volna, hogy 2-0-ra megnyerik a finálét, akkor csak az járt a fejében, hogyan tudják megtartani a 0-0-t. Ezért a két csatárból az egyiket le kellett szednie, utána viszont szerinte az ellenfélnek kimondottan nagy helyzete nem volt, mert nem tudta túljátszani a paksi védelmet, egyedül Traoré jelentett veszélyt a jobb oldalon.

A paksiak mestere arról is beszélt, hogy mind a Ferencváros 11-esét, mind a Vécsei piros lapját elhamarkodott ítéletnek érezte, előbbi esetben se helyzet nem volt, sőt nem is a Ferencvárosnál volt a labda.

"A paksi futball történetében ez óriási pillanat, ahogy nekem is. Ez a klub húsz éve nagyon tartalmasan dolgozik vezetői és játékos szinten egyaránt, én ebbe néhány éve csöppentem bele. Ez egy megérdemelt és felépített siker" - fogalmazott Bognár, aki elárulta, csütörtökön nem lesz edzés, a fejében pedig már megvan kik játszanak majd szombaton a bajnokság utolsó fordulójában, amikor szintén nyerni akarnak, mert a bajnoki ezüstérem lesz a tét.

Kollégája, Dejan Stankovic gratulált a Paksnak és az edzőjének is. "Különös meccs volt, mert sok lehetőséget kihagytunk, de ez semmit nem von le a rivális érdemeiből, mert futott és küzdött az első perctől az utolsóig" - mondta a szerb tréner. "A saját csapatom hozzáállása is jó volt, csak nem sikerült értékesíteni a helyzeteket, ez pedig a futballban megbosszulja magát, ezért nem sikerült megszerezni ezt az értékes trófeát".

Stankovic utólag úgy vélte, talán jó lett volna lecserélni a sárga lapos Abenát, de emberelőnyben nem gondolta, hogy bekövetkezhet az ő kiállítása. A becserélése után 18 perccel lecserélt Lisztessel kapcsolatban az MTI-nek elárulta, hogy kedden betegség miatt nem edzett és valószínűleg emiatt nem játszott jól, túl sok labdát eladott.

"Ez az elvesztett döntő egyértelműen motivációt jelent a következő szezonra, mert így van még közösen elérendő cél" - jelentette ki a játékosként Bajnokok Ligája-győztes Stankovic, aki szerint a paksi kiállítás után azért vált veszélytelenebbé a csapata, mert az ellenfél beállt védekezni a 16-osa elé, így nem volt helyük támadni.

fotók: mti.hu

A rovat legfrissebb hírei