Egy gólon múlott Bölöni csapatának sorsa


Az erdélyi magyar szakember együttese kapott még egy utolsó esélyt.

Drámaian alakult a bennmaradásért vívott harc a francia labdarúgó élvonalban, a vasárnap esti utolsó forduló előtt ugyanis még három csapatot fenyegetett a kiesés réme: a magyar válogatott Loic Negót foglalkoztató Havre AC., a Bölöni László edzette FC Metz-et és a Lorient gárdáját. Végül utóbbi búcsúzott a Ligue1-tól, Bölöniék pedig még reménykedhetnek.

A legjobb helyzetben az Havre volt, amely csak akkor kerülhetett veszélybe, ha ő maga veszít, a Metz pedig nyer. Nos, a Loic Negót ezúttal végig a kispadon hagyó együttes 2:1-re ki is kapott az Európa Liga idei kiírásában elődöntőt játszó Olympique Marseille-től. A 33 éves Nego 28 bajnokin és 1561 percen kiosztott 5 gólpasszal zárta a szezont, és pályára lépett további három kupameccsen is.

Nem volt könnyebb sorsolása a Metznek sem, amely a Bajnokok Ligája elődöntős, már bajnok Paris St.Germaint fogadta. Carlos Soler 7., Lee Kang-In 12. percben szerzett találataival pedig a fővárosiak gyorsan lerendezték a találkozót (0:2).

Ekkor már a Metz szurkolóinak figyelme Lorient felé irányult, ahol a hazaiaknak hat gólos különbséggel kellett nyerniük az utolsó helyezett Clermont Foot ellen. A Lorient pedig szórta a gólokat, a 63. percben már 4:0-ra vezetett. Ezt követően viszont már csak a 91. percben találtak be, így végül csak 5:0-ra nyertek.

Ami azt jelenti, hogy a 32 pontos, újonc Havre jövőre is a Ligue1-ban szerepelhet, a 29 pontos, szintén újonc Metz-re pedig osztályozó vár, az egyaránt 29 pontos Lorient pedig kiesett. A Metz és a Lorient között az ötödik rangsorolási kritérium döntött, hiszen a helyezések (17.) és a pontok száma (29) után az egymás elleni mérleg (egy-egy győzelem) és a gólkülönbség (-23) is egyenlő volt. Ötödik kritériumként az egymás elleni párharcokban, idegenben lőtt gólok száma döntött: a Lorient 2:1-re nyert Metzben, Bölöniék viszont 3:2-re Lorient-ben….

A Mezt ellenfele az élvonalban való szereplés jogáért kiírt osztályozón a Ligue2 bronzérméért kiírt rájátszás győztese lesz, vagyis a St.Etienne, a Rodez vagy a Paris FC. Az első mérkőzést május 30-án, a visszavágót június 2-án rendezik.

fotó: https://www.facebook.com/FCMetz

 

A rovat legfrissebb hírei