Elképesztő! Előbb visszahozta a sírból, majd elásta a kolozsváriak európai álmait Videó


A kisebbik kolozsvári együttes majd’ 30 éve vár az újabb nemzetközi találkozójára.

A román labdarúgó SzuperLiga harmadik helyén záró CSU Craiova csapata képviselheti Romániát az Európai-konferencialiga első selejtezőkörében, miután az erre feljogosító osztályozón, gól nélküli döntetlent követő 1:1 után büntetőkkel 5:4-re legyőzte a Kolozsvári Universitatea együttesét. Az „egyetemista” csapatok mérkőzése ennél nem is alakulhatott volna drámaibban, a főszereplő pedig a CSU korábbi és az U jelenlegi középpályása, Dan Nistor volt.

A mérkőzésre azért kerülhetett sor, mert a bajnokság versenykiírása szerint a bronzérmesnek rájátszást kell játszania az alsóház első két helyezettje közötti meccs győztesével. A Craiova lett a bronzérmes, a Kolozsvár pedig hiába végzett az alsóház negyedik (összességében a 10. helyen), de az előtte záró Aradi UTA és nagyszebeni Hermannstadt nem rendelkezik az európai induláshoz szükséges licenccel. Így helyettük az U játszott a második Otelul ellen és nyert Galacon 2:0-ra.

Az első félidő viszonylag eseménytelen volt, mindkét kapusnak egy-egy nagy védést kellett csak bemutatnia: előbb a „kolozsvári” Edvinas Gertmonas tolta oldalra Alexandru Cretu távoli löketét, majd a másik oldalon a craiovai Laurentiu Popescu védte Thalisson Kelven közeli fejesét.

A szünet után a Craiova kezdett veszélyesebben, de egy kapu előtti kavarodás után Elvir Koljic közelről a kapufát találta el. Ezt követően viszont erőre kapott a Kolozsvár, Popescunak pedig Dorinel Oancea kapáslövésénél és Ovidiu Bic távoli kísérleténél is a helyén kellett állnia. A másik oldalon Raul Silva késztette bravúrra Gertmonast, a 87. percben viszont Valentin Gheorghe lőhette volna Európába az erdélyieket – csakhogy ideális pozícióból kapu fölé emelt. Sőt, a rendes játékidő végéig még Kevin Doukouré is megkínálta egy bombával Popescut.

Ahogy az lenni szokott, a hosszabbításban már az óvatosság dominált. Úgy tűnt, nem is esik gól, amikor a 117. percben Lyes Houri lövése után a blokkolni akaró, bevetődő Valentin Gheorghe kezére pattant a labda. Következett a büntetőt, amit Houri értékesített is (1:0).

Alig két perccel később Koljic is a kolozsvári kapuba lőtt, de a találatot, a videobíró jelzése után, les miatt érvénytelenítették. A 127. percben aztán szabadrúgáshoz jutott a Kolozsvár, még Gertmonas kapus előre ment fejelni. Nem az ő, hanem Bogdan Mitrea felfutása volt a fontos, a védőt ugyanis az egyik craiovai megrúgta – következett az újabb büntető. Amit Dan Nistor rendkívül higgadtan a léc alá bombázott. A 120+10. percben. Vagy, ha jobban tetszik, a 130. percben (1:1).

Ezt követően már semmi akadályozhatta meg, hogy büntetők döntsék el az európai kupaindulás jogát. Gertmonas rögtön a második körben hárította is a kísérletet – majd sokáig senki sem hibázott. Az ötödik kör utolsó lövője az a Nistor volt, aki a 120+10. percben visszahozta a sírból a kolozsvári reményeket. És az a Nistor, aki 2023 januárjában került a Craiovai Universitatea csapatától a Kolozsvári Universitateához. Ezúttal a bal alsó sarkot vette célba – Popescu pedig védeni tudott. A következő körben Gjoko Zajkov nem hibázott, Popescu viszont Filip Ilie lövését is védte, így eldőlt, hogy az Universitatea képviselheti Romániát az Európai-konferencialiga első selejtezőkörében. A Craiovai Universitatea.

A Kolozsvári Universitatea legutóbb 29 évvel ezelőtt, 1996-ban léphetett pályára az európai porondon, akkor mindkárom csoportmeccsét elveszítette a kétes megítélésű UEFA-Intertoto-kupában a norvég Tromsö, a belga Germinal Ekeren és a svájci Aarau ellenében. Ha a nem éppen szép emlékű sorozatnál rangosabbat keresünk, akkor egészen 1972-ig kell visszamennünk az időben, amikor az U az UEFA-kupa első selejtezőkörében, hosszabbítás után 5:1-re kikapott a bolgár Levszki Szófia csapatától.

Bizarr, de igaz: az Universitatea az előző idényben is büntetőkkel bukta el az európai kupaindulást, akkor a Sepsi elleni Román Kupa döntőjét veszítette el tizenegyesekkel.

A bajnok FCSB a Bajnokok Ligája első, a kupagyőztes Vajdahunyadi Corvinul az Európa Liga első, az ezüstérmes Kolozsvári CFR az Európai-konferencialiga második, a CSU Craiova pedig az Ekl első selejtezőkörében kezdheti majd szereplését ősszel.
 

A rovat legfrissebb hírei