Gyász! Elhunyt a román kézilabda egyik legnagyobb alakja


A kétszeres világbajnokot nemes egyszerűséggel úgy becézték, hogy a zsibói bölény.

Szomorú gyászhír rázta meg a román kézilabda világát hétfőn: hosszan tartó, súlyos betegség után, 75 éves korában elhunyt a kétszeres világbajnok Birtalan István!

Birtalan István, vagy, ahogy ismertté lett, Stefan Birtalan 1948 szeptember 5-én született Zilahon, de a közeli Zsibón nőtt fel. Itt is kezdett el kézilabdázni, a helyi Rapid csapatában. Innen került a hírneves Minaurhoz Nagybányára, majd 1970-ben a fővárosi Steauához, amelyet 15 éven keresztül szolgált.

A katonacsapattal Birtalan nem kevesebb, mint 12-szer nyerte meg a román bajnokságot, 1977-ben pedig a Bajnokcsapatok Európai Kupájában is csúcsra ért. A román válogatott tagjaként 231 találkozón 993 gólt dobott, 1970-ben és 1974-ben megnyerte a világbajnokságot, az olimpiákon pedig egy ezüst és két bronzérmet akasztottak a nyakába. Háromszor, 1974-ben, 1976-ban és 1977-ben bizonyult a világ legjobb játékosának!

A Steaua után egy évet levezetett Olaszországban, majd román ifjúsági és katari felnőtt szövetségi kapitány lett, a Steauával pedig kétszer nyerte meg a bajnokságot.

Erejéről, eltökéltségéről, gólra törő játékáról mindent elmond egykori beceneve: ő volt a „zsibói bölény”.

Nyugodjon békében!

fotó: gsp.ro 

A rovat legfrissebb hírei