Két éve Román Kupát nyert, most feljutott a második osztályba


Egy erdélyit kettő helyettesít a román labdarúgás második vonalában.

Összesen hét erdélyi csapat szerepel majd a román labdarúgó második osztály 2024-2025-ös szezonjában, miután a Dési Unirea kiesett ugyan, de feljutott a Nagyváradi Bihar FC, valamint a Nyárádszeredai Unirea. Utóbbi ráadásul történelmet írt!

Az Unirea alig hat éve létezik, értelemszerűen pedig első alkalommal jutott fel a második osztályba, miután 4:3-as összesítéssel legyőzte az esélyesebbnek tartott Besztercei Gloriát. Az osztályozó hőse Victoras Astafei volt, aki a Nyárádszereda mind a négy gólját szerezte.

A 2:2-es besztercei mérkőzés után Nyárádszeredán a 31. percben szerzett vezetést a hazai gárda, amikor Fülöp István szabadrúgása után Astafei fejelt a kapuba. A 34 éves Fülöp két évvel ezelőtt még Román Kupát nyert a Sepsivel, azóta megjárta a magyar második osztályt, most pedig a Nyárádszeredát segítette a Liga 2-be.

A mérkőzéshez visszatérve Vasile Mihai a 68. percben egyenlített, Astafei azonban a 73. minutumban ismét betalált és mivel több találat már nem született, a korábbi sokszoros román válogatott Florentin Petre vezette gárda nyert és feljutott a második osztályba.

A visszavágó már sima volt Nagyváradon

A Bihar FC is 2:2-es döntetlen után fogadta a visszavágón a Győröd együttesét és simán, 3:0-ra nyert, így 5:2-es összesített eredménnyel jutott vissza a második osztályba. A mérkőzést közel 10.000 néző tekintette meg.

A vezetést Preklet Csaba szerezte meg a 42. percben, majd még a szünet előtti pillanatokban Sergiu Jurj is betalált, hogy aztán Adrian Gidea a 67. percben beállítsa a végeredményt.

Hét erdélyi a következő szezonban

A Nyárádszereda és a Nagyvárad mellett a Metalul Buzau, az Afumati és a Campulung Muscel együttese jutott fel, míg a Progresul Spartac Bukarest, a Tunari, az Alexamdria és a tavalyi szezon meglepetéscsapata, a Dés esett ki.

A következő szezonban a Sellenberk, a Vajdahunyadi Corvinul, a Csíkszereda, a Resicabánya, az Újszentes, a Nagyvárad és a Nyárádszereda képviseli majd Erdélyt a Liga2-ben.

fotó: https://www.facebook.com/unireaungheni

A rovat legfrissebb hírei