Szokatlan helyről erősített a CFR és a Hermannstadt, Kolozsvárról egy csapatnyi játékos távozott


Beindult a játékos keringő, de a java még ezután következik.

Alig három hete ért véget a 2023-2024-es labdarúgó idény Romániában, de a SzuperLiga csapatainak keretében már jelentős volt a jövés-menés. Igaz ez az erdélyi ötös fogatra is, akiknek az esetében néhány érdekességet is találunk.

A Kolozsvári CFR például leigazolta a 26 éves Mohamad Kamarát az izraeli Hapoel Haifa csapatától. Az átigazolás kuriózuma, hogy a bal szélső 3-szoros libériai válogatott. Márpedig a nyugat-afrikai ország nem arról ismert (ha ismert egyáltalán), hogy számtalan labdarúgója szerepelne Európában. Libériát George Weah „tette fel a labdarúgás térképére”, amikor 1995-ben első, nem európai játékosként megkapta az Aranylabdát, majd a világ legjobbjának is megválasztották. Weah azóta Libéria elnöke, Kamara pedig 30 találkozón 6 alkalommal volt eredményes a Hapoel Haifa csapatában, további 4 gólt készített elő az előző idényben.

Szintén a CFR-ben folytatja az 5-szörös koszovói válogatott Armend Thaqi. A 31 éves belső védő ötször nyert bajnokságot a Ballkani együttesével és akkor hívta fel magára a kolozsváriak figyelmét, amikor 2022 őszén a két együttes találkozott egymással az Európa-konferencialiga csoportkörében.

A legfontosabb távozó Cristian Manea, a 26 éves jobb szélső védő valószínűleg új kihívásokra vágyik, ezért nem hosszabbított Kolozsváron. A 25-szörös válogatott minden esetre nincs pályafutása legjobb pillanatában, az Európa-bajnoki keretből is kimaradt. Kölcsönszerződése lejártával a horvát Anton Kresic (28 éves) visszatér a horvát Rijekához, az ukrán Alan Aussi (23 éves) pedig a spanyol harmadosztályú Ponferradinához – sok mindenkinek nem fognak hiányozni.

Érdekes jövés-menés Nagyszebenben

A Hermannstadt is tágította a román élvonalvonal légiósainak származási helyét azzal, hogy a bosnyák Zeljenicártól leigazolta a 27 éves Vahid Selimovicot. A középső védő ugyanis Luxemburgban született és 11 alkalommal lépett pályára a nagyhercegség válogatottjában. Márpedig sok luxemburgi játékos nem játszott még a SzuperLigában (bármilyen néven is említsük).

Érkezett továbbá, méghozzá Aradról az egyszeres válogatott bal szélső védő Tiberiu Capusa (26 éves), valamint spanyol és olasz alsóbb osztályok után a brazil Mateus Castro. A 27 éves középcsatár az előző idényben 29 találkozón 17 alkalommal volt eredményes – az olasz negyedik osztályban.

A Hermannstadt azonban a távozók között is fel tud mutatni egy kuriózumot: a Mihai Butean ugyanis a szerb negyedik Vojvodinához szerződött. A 24 éves jobb oldali védő 41 meccsen lépett pályára az előző szezonban, a Vajdaságban viszont belekóstolhat az európai kupalégkörbe is.

Elhagyta Nagyszebent a 32 éves középső védő Marius Antoche és a 25 éves bal bekk, a mexikói Paolo Medina, mindketten az újonc Sloboziában folytatják, míg a 24 éves portugál csatár, Ruben Fonseca még keresi leendő csapatát.

Nagyot fogott az Arad

Aradon egyelőre egy új fiú van, méghozzá a belga Benjamin van Durmen. A 27 éves szélső nagy fogásnak ígérkezik, hiszen évek óta a FCU Craiova egyik legjobbja volt.

A 17 éves üdvöske, Rares Pop eligazolását már a télen bejelentették, érte 700.000 eurót fizet a Rapid. Rajta kívül Tiberiu Capusa a Hermannstadthoz, Marcelo Freitas (30) a Sepsihez, Ariel Lopez (29) az újonc Buzauhoz, Vlad Morar (30) a másodosztályú Argeshez szerződött, míg Alexandru Tudorie (28) célállomása egyelőre ismeretlen.

Népvándorlás Kolozsváron

Az Universitatea keretében volt eddig a legnagyobb mozgás, hiszen már négyen érkeztek és 11-en (!) távoztak.

A 31 éves, 45-szörös moldovai válogatott Vadim Rata leigazolása a kiesett Voluntaritól valamint a FCSB-vel bajnoki címet nyerő, 30 éves Ovidiu Popescu elcsábítása nagy fogásnak ígérkezik. Popescu 8 év után hagyta el a piros-kékeket, ahol csapattársa volt az a Iulian Cristea, aki a Rapidnál tett kitérő után lesz ismét a védekező mindenes klubtársa. A 29 éves Cristea eddig 4, Popescu 2 alkalommal játszott a válogatottban. A negyedik érkező Dorin Codrea, a 27 éves középső középpályás a második osztályú Concordiától érkezett Kolozsvárra.

Elhagyta viszont az „egyetemistákat” a házi gólkirály Daniel Popa, a 28 éves csatárért, aki az előző idényben 42 meccsen 11 gólt lőtt, 300.000 eurót fizetett a bajnok FCSB. Meglepő viszont Roger Junio döntése, a 28 éves brazil középpályás a második osztályú Corvinult választotta az U helyett. Igaz, a vajdahunyadiakkal játszhat az európai kupákban, miután a Corvinul megnyerte a Román Kupát.

Az Universitatea nem hosszabbította meg az elefántcsontparti középpályás Kevis Doukouré (25), a középső védő Andrei Pitian (28), a bolgár kapus, Plamen Iliev (32), a jobb oldali védő Andrei Peteleu (31) és a csatár Dragos Tescan (24) lejáró szerződését, míg Alexandru Campanu (23), Ante Roguljic (28) és Stefan Panoiu (21) kölcsönszerződése lejárta után visszatér a CSU Craiovához, a 21 éves Marco Rus pedig az angol Coventry tartalékjai közé.

A rovat legfrissebb hírei