Fontos kolozsvári győzelem kilenc ember ellen


Öt percig volt ugyanannyi ember a két csapatban a pályán.

Rendkívül fontos és szerencsés győzelmet aratott a Kolozsvári CFR csapata a labdarúgó Európa Liga csoportkörének harmadik fordulójában a francia Rennes otthonában. Ciprian Deac gólja elegendő volt a győzelemhez egy olyan meccsen, amelyen csak öt percig küzdött tizenegy játékos tizenegy ellen.

Tragikomédiához hasonlított leginkább az első félidő, egészen elképesztő fordulatokkal. Mintha Dan Petrescu lett volna a film fogatókönyvének írója, kedvezőbb sztorit nem is képzelhettek volna el a kolozsváriak. Mindez kezdődött azzal, hogy a Edouard Mendy rendkívül buta módon szabálytalankodott a tizenhatos előterében Lacina Traoré ellen, Alekszej Eszkov játékvezető pedig azonnal felmutatta neki a piros lapot a hazai kapusnak. Mindezt az 5. percben! És mintha ez nem lett volna elég gond a franciáknak, Romain Salin cserekapus sérülése miatt a mindössze 16 (!) éves Pepe Bonet kellett beálljon a hálók elé.

Felavatása nem is váratott sokat magára, Ciprian Deac okosan, laposan kilőtte a kapu hosszú sarkát, gólra váltva ezzel a szabadrúgást (0-1). Az emberhátrányos szituáció heves dacreakciót váltott ki a Rennes játékosaiból, akik elkezdték rohamozni a CFR kapuját. Igazán veszélyesek azokban csak a vendégek tudtak lenni – előbb kontrákból, majd átvéve a játék irányítását. A langaléta Bonet bizonytalannak, félénknek, néha egyenesen komikusnak tűnt, ám képes volt bravúrokat is bemutatni Djokovic két lövésénél is – másodjára ráadásul még meg is pattant a labda egy védőn. Amikor pedig nem a kamasz kapus védett, akkor Djokovic, Deac vagy éppen Boli tévesztett célt kecsegtető helyzetben.

És hogy a forgatókönyv tényleg a kolozsváriaknak kedvezzen, a 26. percben Mbaye Niang kihagyta a Rennes legnagyobb ziccerét. Ennél nagyobb lehetőséget pedig nehéz elképzelni, Kevin Boli szabálytalansága után ugyanis az orosz bíró a tizenegyespontra mutatott, a szenegáli csapatkapitány viszont a kapu mellé bombázta a tizenegyest.

Egyetlen filmnek sem tesz jót, ha ismétlődik a sztori és így volt ezzel ez a mérkőzés is – a franciák és a semleges nézők számára legalábbis. Alig telt el az első perc a második félidőből, amikor Bonet az ellenfélhez passzolta a labdát, a mindössze 16 éves (!) Eduardo Camavinga pedig már csak szabálytalanság árán tudta megállítani a kapura törő Billel Omranit. Villant a piros, Deac pedig 17 méterről végezhetett el szabadrúgást. Ugyan a labda a léc fölé szállt, a kilenc emberrel maradt Rennes nem szövögethetett vérmes reményeket.

Ennek ellenére az idő múlásával a franciák egyre inkább magukhoz ragadták a kezdeményezést, egyre több szemre is tetszetős támadást vezettek az egyre többet hibázó és felpörögni képtelen CFR ellen. Ám a befejezésekre már nem maradt erő és türelem, így ezek végén rendre célt tévesztettek. A kapuhoz a legközelebb Theoson Siebatcheu került, akinek a bombája a 90. percben centikkel kerülte el a lécet. A mérkőzés krónikájához tartozik továbbá, hogy a 82. percben Mateo Susic megkapta a második sárgáját is, így a kolozsváriak sem 11 emberrel fejezték be a mérkőzést.

Ezzel a CFR megszerezte első győzelmét francia csapat ellen, a Rennes pedig zsinórban 10. tétmeccsén maradt nyeretlen.

Rendkívül fontos győzelem volt ez a CFR számára, tekintve, hogy a csoport másik mérkőzésén a Celtic Ryan Christie (67.) és Christopher Jullien (89.) góljaival válaszolni tudott Manuel Lazzari (40.) vezető találatára és fordítani tudott a Lazio ellen. Ezzel a skótok vezetik a csoportot 7 ponttal, a kolozsváriak a másodikak 6 ponttal, az olaszoknak 3 egységük van, a rendkívül peches franciák pedig egy pontjukkal alighanem búcsút is inthetnek továbbjutási álmaiktól.

A következő fordulóban, november 9-én a CFR a Rennes-t, a Lazio a Celticet fogadja.

fotó: staderennais.com

A rovat legfrissebb hírei