Ki mondta, hogy szezon közben nem lehet szabályt módosítani?


A Román Kosárlabda Szövetség biztosan nem!

A hivatalos honlapján közzétett közlemény szerint módosította a bajnokság szabályzatát a Román Kosárlabda Szövetség. A pontvadászat közben! És akkor mi van?

A meglehetősen autoriter lépéssel a szövetség végrehajtó bizottsága az idegenlégiósok számának csökkentését kívánta előmozdítani. Négy fordulóval a bajnoki rajtot követően…

Az új szabály szerint ugyanis ha egy külföldi játékos kikerül az adott csapat 18-as keretéből, az már a szezon végéig nem is kerülhet oda vissza.

És akkor íme a magyarázat. A jelenlegi szabályozás értelmében a kluboknak 18 fős keretet kell nevezniük a szezonra. Ezek közül a férfiknál hat lehet a légiósok száma azoknál a csapatoknál, amelyek nem szerepelnek az európai kupákban és nyolc azoknál, amelyek megmérettetnek a nemzetközi porondon is. Igaz, egy bajnokira csak hatot lehet nevezni közülük. A nőknél is hasonló az elv, csakhogy ott mindkét esetben eggyel kevesebb légiós szerepelhet. Magyarán, a Sepsinél 7 (az egyetlen, hivatalos európai kupasorozatban szereplő romániai együttes egy bajnoki meccsre 5 külföldit nevezhet), a többieknél öt.

Az új szabály értelmében pedig amennyiben valamely légiós hosszabb ideig megsérül, aminek következtében ideiglenesen kikerülne a 18-as keretből, az már ne is kerülhessen oda vissza a szezon végéig.

Magyarán: sérülés esetén tessenek csak hazai játékost játszatni!

fotó: lead.ro

A rovat legfrissebb hírei