Szenvedett, de nyert a CFR – Karnyújtásnyira a továbbjutás


Arlauskis bravúrjai, egyetlen gólhelyzet és egy kétes bírói döntés – ez volt a siker receptje.

Egy pontnyi közelségbe került a továbbjutáshoz a Kolozsvári CFR labdarúgó-csapata az Európa Liga csoportkörének negyedik fordulójában azt követően, hogy csütörtökön – nem kis szerencsével ugyan – de legyőzte a francia Rennes együttesét, a csoport másik meccsén pedig a Celtic Glasgow fordítani és nyerni tudott Rómában a Lazió ellenében.

Emlékezhetünk rá, a CFR két héttel ezelőtt nem mindennapi körülmények között nyert Rennes-ben. A franciák mindkét félidő első perceiben kaptak egy-egy piros lapot, ezzel együtt a CFR kettős emberhátrányban is alaposan megszenvedett a találkozó hajrájában azért, hogy megőrizze egyetlen gólnyi előnyét. Nos, ezúttal a Rennes-től nem állítottak ki senkit már az 5. percben – sőt, később sem – és ez meg is látszott a találkozó képén. A vendégek bizony uralták az első félidőt, sok mozgásos, gyors, egyérintős támadásaik nem egyszer okoztak pánikot a kolozsvári védelemben. Az egyedüli, aki útjukat állta, az Giedrius Arlauskis volt, aki bravúrok sorát mutatta be Romain del Castillo közeli lövésénél, Mbaye Niang mesteri tekerésénél, majd a korábbi Milan-csatár újabb lövésénél, Raphinha pedig kedvező pozícióból kapu fölé tüzelt.

Az első félidőben a kapura teljesen veszélytelen, a franciák tempóját felvenni képtelen CFR csak a szünet után tudott először komolyan veszélyeztetni, ám Juan Emmanuel Culio löketét Romain Salin védeni tudta. Aztán folytatódott az Arlasukis-show! Del Castillo lövését ismét lábbal védte, majd Benjamin Bourigeaud két kísérleténél is a helyén volt a litván.

A 70. percben cserére szánta rá magát Dan Petrescu: a kevés labdát kapó, túlságosan statikus és veszélytelen Lacina Traoré helyére Mario Rondon állt be. A venezuelai ezzel együtt sem játszotta végig a mérkőzést, mégis hőssé vált. A 87. percben ugyanis a rövid sarokra berobbanva mesterien fejelt a kapuba Ciprian Deac szöglete után, megszerezve ezzel a vezetést a CFR-nek. Annak első igazán komoly helyzetéből! Két perccel később viszont Rondon már mehetett zuhanyozni – egy talpalásért azonnal piros lapot kapott.

Talán túlságosan szigorú volt az ítélet, a CFR híveinek még sincs okuk haragudni a portugál bíróra. A 94. percben ugyanis hatalmas kavarodás alakult ki Arlauskis tizenhatosán belül egy szögletet követően. Amikor már a litván is verve volt, a gólvonalon álló Camorába akadt el a labda, majd a hálóba került. A franciák öröme azonban nem tartott sokáig, Tiago Martins ugyanis nem gólt, hanem kezezést ítélt és ezért egy sárgát is kiosztott Theoson Siebatcheu-nek. A lassítások alapján sem volt egyértelmű, hogy helyesen döntött-e…

Az utolsó pillanatokban Arlauskis még bemutatott egy újabb, sokadik bravúrt Joris Gnagnon lövésénél, aztán kezdődhetett a fieszta. Nem játszott jól a CFR, ezzel együtt rendkívül fontos győzelmet aratott elsősorban Arlauskis kapus bravúrjainak köszönhetően.

A csoport másik meccsén a Lazio hiába szerzett korán vezetést Ciro Immobile (6.) révén a Celtic ellen, a skótok James Forrest (38.) és Olivier Ntcham (90.) góljaival fordítani tudtak. A csoport élén a 10 pontos Celtic áll, a CFR-nek 9 pontja van, míg a Laziónak csak 3, a Rennes-nek pedig egy. Ez azt jelenti, hogy a CFR-nek egyetlen pontocska Rómában, vagy hazai pályán a Cetlic ellen már biztos továbbjutást ér!

fotó: uefa.com

A rovat legfrissebb hírei