Himnuszbotrány Csíkszeredában


Nem először. A jégkorong és a labdarúgás után már az úszásban is problémát jelent.

Csütörtökön elrajtolt Csíkszeredában a rövidpályás (25 m) úszó-bajnokság. Az országos bajnokság első napján máris botrányt okozott az egyik nagybányai úszó Ștefan Ioan Gheroghel, aki egyébként többszörös országos bajnok, akinek nem tetszett, hogy az esemény megnyitóján a székely himnusz csendült fel és a román elmaradt, bár a törvény (a 2016-ban elfogadott és módosított 75/1994-es törvény) kimondja, hogy minden nagyszabású belföldi sportrendezvényen a román himnusz kell felcsendüljön. Ezt sértették meg a rendezők legalábbis a sportoló szerint.

Az Adevărul országos napilap azonnal lecsapott a sportoló facebook bejegyzésére és hatalmas cirkuszt generált az eseményből, mintha a tavalyi esztendőben is nem ugyanígy lett volna az esemény felvezetése... Akkor nem volt érdekes, ellenben most... Ugyanakkor  az országos napilap hibát követett el és hiteles forrásból nem informálódott. Az esemény felvezetéseként ugyanúgy elhangozott a román himnusz is miként azt a szabályok megkövetelik.

Az alábbi videót a VSK Csíkszereda edőzője Trandafir Norbert osztotta meg, aki egyébként Romániát képviselve három alkalommal volt olimpián, míg legnagyobb eredményét 2012-ben érte el a debreceni Európa-bajnokságon, ahol 100 m gyorson bronzérmet szerzett.

A rövidpályás úszóbajnokságról
A Román Úszószövetség, a VSK Csíkszereda és Csíkszereda Önkormányzata második alkalommal szervez országos rövidpályás úszóbajnokságot a Csíki Csobbanóban. Az úszóbajnokságra több mint 70 klub jelentkezett, a résztvevő sportolók száma 300 fölötti, a korosztályos elosztásban a junior, a kadét és a felnőtt kategóriák szerepelnek.
Az úszók 36 versenyszámban mérkőznek, köztük: 50, 100, 200, 400, 800, 1500 méteren gyorsúszás; 50, 100, 200 méteren pillangó-úszás; 50, 100, 200 méteren hátúszás, valamint 50, 100 és 200 méteren mellúszás fiúk és lányok számára. Ami a váltópróbákat illeti, a bajnokság programjában szerepel férfi és női 4x50 méter gyors-váltó, illetve vegyes-váltó, továbbá 4x50 méter páros (azaz 2 fiú, 2 lány) gyors-váltó, illetve vegyes váltó.
A négynapos úszóbajnokságon a délelőtti órákban minden úszásnemben időfutamokat rendeznek, innen a legjobb 16 sportoló jut tovább a délutáni döntőkbe. A délelőtti futamok 10.00 órakor kezdődnek, a délutáni döntőket 17.00 órától rendezik.

Nem először van "botrány"
Csíkszeredában nem először fordult elő, hogy a székely himnusz miatt botrány keveredik. 2011 decemberében jégkorong nemzetközi válogatott tornát rendeztek a Vákár Lajos Műjégpályán, ahol a székelyekből álló romániai válogatott Magyarország válogatottjával is összemérte erejét. A találkozó felvezetőjeként felcsendült a két állam himnusza, illetve a székely himnusz is. Az országos média hatalmas cirkuszt csapott a himnuszok miatt és leginkább azért, mert a romániai válogatott tagjai a román himnuszt nem énekelték ellenben a magyarral és a székellyel.

A székely himnusz miatt egyébként a második ligában érdekelt FK Csíkszereda, vagy épp az első ligában szereplő Sepsiszentgyörgyi Sepsi-OSK labdarúgócsapatai is sorozatban kapják a „nyakleveseket” a fővárosi médiától. Ezen cirkuszból természetesen nem maradhatott ki a Sepsiszentgyörgyi Sepsi-SIC női kosárlabdacsapata sem.

A rovat legfrissebb hírei