Hol vagytok, erdélyiek? És a magyarok?


Hetvenkilenc klub küldött megfigyelőket a korosztályos világbajnokságra.

A végletekig kiélezett, drámai döntővel ért véget november 17-én Brazíliában a 17 éven aluliak számára kiírt labdarúgó bajnokság. Amire egyetlen romániai vagy magyarországi klub sem volt kíváncsi!

A brazil Globo napilap rendkívül érdekes adatokat közölt a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) statisztikáira hagyatkozva, amelyből kiderült: összesen 79 klubcsapat delegált játékosmegfigyelőket a tornára. Valamennyi mérkőzést figyelembe véve a FIFA 1423 kérést kapott.

A helyi médiában gyakran olvasni arról, hogy bizonyos – tehetősebb – magyar vagy román klubok képviselői dél-amerikai felfedező útra indulnak annak reményében, hátha horogra akad egy-két olyan játékos, akit érdemes figyelemmel követni. Nos, az U17-es világbajnokságra egyik potentát sem volt kíváncsi! Sem a Kolozsvári CFR, sem a Ferencváros vagy a Fehérvár (hogy csak a tehetősebbeket említsük) nem tartotta fontosnak megfigyelőt küldeni a világbajnokságra…

A scoutot küldő csapatok listáján legtöbb, szám szerint 13, a spanyol bajnokságban szerepel, míg a német Bundesligát 12, az angol Premier League-et 11 képviseli. Érdekesség, hogy például Belgiumból csak az Anderlecht, Törökországból csak a Fenerbahce, Oroszországból pedig csak a Rubin Kazany képviseltette magát. De hiányoznak a listáról olyan sztárgárdák is, mint az Olympique Lyon vagy az Olympique Marseille Franciaországból, a Lazio vagy a Napoli Olaszországból, a Schalke Németországból vagy éppen a Villarreal Spanyolországból.

A Brazíliában látott kamaszok közül nyilván sokan nem tudják majd komoly karrierre váltani tehetségüket, de talán egy-két csiszolatlan gyémántra a CFR vagy az FTC is bukkanhatott volna. Érdemes talán megjegyezni a torna díjazottjainak neveit, a következő lűévekben még hallunk felőlük. A legjobb játékosnak a brazil Gabriel Veron (fotó) (Palemiras), a legjobb kapusnak a szintén brazil Matheus Donelli (Corinthians) bizonyult, míg a gólkirályi címet az Ajax holland ígérete, Sontje Hansen szerezte meg 6 góllal.
A tornát – amelyen a nagykárolyi Kovács István három mérkőzést is vezetett – amúgy a házigazda Brazília nyerte meg, miután Bryan Gonzalez góljával a 84. percig még Mexikó vezetett. Érkezett aztán Kaio Jorge egyenlítése, majd Lazaro győztes találata – a 93. percben!

fotó: transfermarkt.de

 

A rovat legfrissebb hírei