Bekeményít az FRF, nagyobb hangsúlyt fektet az utánpótlásra


Nem kap élvonalbeli licencet a csapat, amennyiben….

Nem kap élvonalbeli szerepléshez szükséges licencet az a romániai labdarúgó klub, amely nem fektet elegendő hangsúlyt az utánpótlásra – erről a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) Végrehajtó Bizottsága döntött legutóbbi ülésén. És hogy mi számít megfelelő hangsúlynak? Nos, azt a szövetség majd eldönti!

A szerdán nyilvánosságra hozott határozat értelmében a következő szezon előtt minden egyes klub utánpótlás-nevelésének el kell érnie az FRF által összeállított kritériumrendszer szerinti 60 pontot. Amennyiben ez nem történik meg, a klub egy éves haladékot kap, valamint szövetség útmutatásával fejlesztenie kell az akadémiáját. Az ígéretek szerint 2021 nyarától ugyanis már nincs kegyelem: ha nincs 60 pont, a klub nem indulhat az élvonalban.

„A nyugati és a keleti labdarúgás között ez a legnagyobb különbség: Kelet-Európában sajnos az egyesületek nem fektetnek elég hangsúlyt az utánpótlásképzésre”, áll a döntés indoklásában.

Döntés született arról is, hogy az Európa Labdarúgó Szövetségtől (UEFA) származó ún. szolidaritási támogatást 2020 decemberétől a 20 legjobb akadémiával rendelkező professzionális klub között osztják szét. Függetlenül attól, hogy az adott klub melyik osztályban szerepel. Kikötés viszont, hogy az egyesületek csakis az utánpótlásra fordíthatják az összeget.

A jelenleg érvényes szabályozás alapján azon egyesületek kapják az UEFA-tól származó pénzt, akik nem szerepelnek az adott szezonban az európai kupákban.

fotó: www.campia-express.ro

A rovat legfrissebb hírei