Doppingügy: elhalasztott ítélet, egyre több érintett!


A lányok játékjogát egyelőre felfüggesztették!

Lélegzet-visszafojtva leste szerdán a román kézilabda-társadalom a híreket, azt várva, hogy a Román Doppingellenes Ügynökség (ANAD) ítéletet hoz a Corona Brassó női csapatát és a román (na meg az észak-macedón, montenegrói és brazil) válogatottat érintő doppingvád ügyében. Ám amint az nálunk lenni szokott, a döntést elhalasztották – december 4-ére.

Ami biztos, a szerdai nap folyamán az ANAD több játékost is kihallgatott. És még többen ismerték el, hogy ők is részt vettek az intravénás lézeres kezelésben. Mint ismert, első lépésként Cristina Laslóról, Bianca Bazaliuról és Daciana Hosuról derült ki, hogy kezelést kaptak. Szerdán aztán a Corona további négy játékosa is beismerő vallomást tett: Eliza Buceschi, Daria Bucur, Ana Maria Lopataru és az észak-macedón Natasa Nolevski. Laslo, Bazaliu, Bucur és Buceschi mellett nem vehet részt a hamarosan startoló világbajnokságon a montenegrói Ivona Pavicsevics és a brazil Elaine Gomes sem, akik hazájukban ismerték el érintettségüket az ügyben.

Ezek a tények egyelőre. Illetve az, hogy utóbbi két játékost leszámítva a többieknek ideiglenesen felfüggesztették a játékjogát. Hogy ez meddig tart és az ideiglenes büntetés véglegessé válik-e, az egyelőre talány.

Az mindenképpen enyhítő körülménynek számíthat, hogy a lányok önként elismerték: kaptak a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által tiltott kezelésből. Hozzáállásuknak köszönhetően és amennyiben bizonyítani tudják amit állítanak, azaz, hogy nem voltak tisztában azzal, hogy tiltott vizekre eveztek, akár fel is függeszthetik a felfüggesztésüket. Ehhez azonban az ANAD, a WADA, a Román Kézilabda Szövetség (FRH) és a Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) jóváhagyására is szükség van.

Másik kérdés, hogy mi lesz a Corona Brassó sorsa? Másként fogalmazva: megúszhatja-e a kizárást? A román élvonalbeli bajnokságból és az EHF-kupából, ahol bejutott a csoportkörbe. Éppen azt a Besztercei Gloriát búcsúztatva a selejtezőkben, amely a rossz nyelvek szerint érintett abban, hogy „kiborult a bili”...

fotó: facebook/coronahandbal

A rovat legfrissebb hírei