Mennyire román aki nem annak született?


A Diszkriminációellenes Tanács elől meghátrált a Román Kosárlabda Szövetség.

Megváltoztatta saját szabályait a Román Kosárlabda Szövetség (FRB) az igazgatói tanács legutóbbi ülésén azt követően, hogy az Országos Diszkriminációellenes Tanács véleményezéséhez is szükség volt annak eldöntésében, hogy ki mennyire számít románnak!
És akkor most érthetőbben!

Az FRB júliusi igazgatói ülésén döntés született arról, hogy egy klub egy szezon alatt csak egy honosított román játékost szerepeltethessen. Ez nem nyerte el azonban a Nagyváradi VSK tetszését, ők ugyanis azt szerették volna elérni, hogy használni tudják a bajnokságban mindkét erősségüket, Giordan Watsont és Kristopher Richardot. Kérésüket azonban a szakszövetség elutasította.

Ennek tudatában a nagyváradiak polgárjogi beadvánnyal fordultak az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz – ám nem a klub nevében, hanem a játékosok nevében.

Ennek következtében az FRB felülvizsgálta korábbi álláspontját és úgy döntött: aki honosított román, az igazi román, tehát őt nem érintik a külföldiek szereplését érintő korlátozások.

A döntés értelmében tehát tavasszal is együtt játszhat a már román állampolgársággal rendelkező Watson és az állampolgárságát december 12-én megkapó Richard.

A rovat legfrissebb hírei