Nadia Comăneci magyar?


Szinte napra pontosan 30 éve hagyta el az országot „Montreal istennője”, érdekes szálat elevenít fel vele kapcsolatban a román sportsajtó.

Szinte napra pontosan 30 éve, 1989. november 27-ről 28-ra virradó éjszaka lépte át Magyarország határát Nadia Comăneci, minden idők egyik legnagyobb tornásza, a kommunista Románia büszkesége, megszökve ezzel otthoni „aranykalitkájából.” ennek apropóján érdekes szálat elevenített fel keddi számában Románia egyetlen sportnapilapja, a Gazeta Sporturilor.

Nadia Comăneci 1961-ben született a Bákó megyei Ónfalvában (Onesti), akkori nevén Gheorghe Gheorghiu-Dejben. A későbbi 5-szörös olimpiai, 2-szeres világ- és 9-szeres Európa-bajnok tornász 14 évesen került a figyelem középpontjába, amikor az 1976-os montreali olimpián az ötkarikás játékok történelmében elsőként maximális pontszámmal, azaz csupa 10-sel nyerte meg az aranyérmet.

Bő egy évtizeden keresztül volt a kommunista Románia kedvence és kegyeltje, első számú reklámarca és propagandafigurája. Csakhogy az idők teltével a diktátor házaspár, Nicolae és Elena Ceaușescu számára kezdett kellemetlen lenni Nadia népszerűsége, külföldi megbecsültsége, ezért „arany kalitkába” zárták: 1984 után nem tehette be a lábát nyugati országokba, a közszereplései is egyre ritkábbak lettek.

Comăneci pohara 1989-ben telt be, amikor a Temes megyei Nagycsanádnál hat másik személy társaságában éjszaka elhagyta Romániát és Magyarországra szökött. És itt kezdődik a történet számunkra érdekesebb része!

Két svéd napilap, a Dagens Nyheter és a Svenska Dagbladet ugyanis néhány nappal később úgy számolt be az eseményekről, hogy a nyugatra szökött 5-szörös olimpiai bajnok neve tulajdonképpen Kemenes Ilona és erdélyi magyar! Ezt az információt aztán a Kossuth Rádió és a Szabad Európa Rádió is átvette - majd egy német hírügynökség nyomán számtalan médium leközölte Spanyolországban, Németországban, Olaszországban, az Amerikai Egyesült Államokban, Kanadában! A legenda szerint maga a sztár vallotta magát magyarnak, amikor az illegális határátlépőket azonosították a magyar hatóságok... 

A felvetés azonban már akkor sem volt új keletű, emlékeztet a Gazeta Sporturilor. Már 1976-ban felvetette ennek lehetőségét Paul Pilisi, a Québec Egyetem magyar politológia professzora. Az ezt követő években olyan jelentős nyugat-európai sajtóorgánumok cikkeztek erről, vissza-visszatérő jelleggel, mint a mértékadó német Der Spiegel, a spanyol El Mundo Deportivo és ABC vagy az olasz Domenica del Corriere. Ezekben a cikkekben viszont már nem Ilona, hanem Anna szerepel, családneve pedig hol Kemenes, hol Kemenec.

Ezeket a sajtómegjelenéseket aprólékosan dokumentálta a titkosrendőrség, a Securitate irattára. A Gazeta Sporturilor szerint azonban az USA-ban élő Comăneci csak 2016-ban szembesült először ezekkel a pletykákkal, ám akkor ő határozottan állást foglalt: „Tisztelet mindenki, nemzeti hovatartozásától függetlenül, de nekem semmilyen kapcsolatom nincs a magyarokkal. Családomban senki sem magyar!”

fotók: unica.ro, / celebmafia.com

A rovat legfrissebb hírei