Kolozsváron pallérozódik az erdélyi Donnarumma?


A fiatal tehetség 17 évesen bemutatkozott a vasutasok felnőtt csapatában.

Sokak számára ismeretlen névvel kezdődött a Kolozsvári CFR labdarúgócsapatának összeállítása az ír Dundalk elleni spanyolországi felkészülési mérkőzésen. A január 22-én lejátszott és 2-1-es erdélyi győzelmet hozó találkozón ugyanis egy mindössze 17 esztendős kapus, Hindrich Ottó állt a legutóbbi két román bajnoki kiírás győztesének kapujában.

De ki is ez a minden bizonnyal sváb felmenőkkel rendelkező magyar fiú?

„Amikor eljött a klub válogatójára, nem volt olyan technikás, mint a többiek, ezért egyből a kapuba állt be. Agilis volt, szeretett vetődni, nem félt”, idézi fel a 2008-as első találkozást a Gazeta Sporturilor megkeresésére Mezei János. Akinek plakátjait meglátva jelentkezett Ottó a vasutasok válogatójára. Mivel mindig bátyjával és annak barátaival focizott, legkisebb révén neki kellett beállnia kapuba. Innen kezdődött minden, emlékezik vissza a kezdetekre a fiatal kapus édesapja, Róbert.

A Gazeta Sporturilor riportjából kiderül, Ottó az első olyan játékos, aki a CFR újkori felemelkedését követően az alapoktól a klub neveltje és eljutott a felnőttcsapatig. Még ha egyelőre csak felkészülési meccsen is, de pályára léphetett a nagyok között.

Pályafutása ilyen értelemben akár Gianluigi Donnarumma elképesztő villámkarrierjéhez is hasonlítható, aki 16 évesen a sztárcsapat Milan első számú hálóőre lett, 20 évesen pedig már az olasz válogatott kapujából is kirobbanthatatlan. De van még egy hasonlóság kettejük között: a talján tinisztár 20 évesen 1,96 méter magas, Hindrich pedig 17 évesen már 1,93 méter! (Csak zárójelben jegyezzük meg, a világ legmagasabb kapusa, a kétszeres Belga Kupa-győztes Kristof Van Hout 207 centiméter magas.)

Ottó példaképei azonban a spanyol világ-és Európa-bajnok Iker Casillas (Porto) és a német Marc-André ter-Stegen (Barcelona).

A foci mellett az iskolát sem hanyagolja el a fiatal tehetség: a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium XI. osztályos tanulója. A riport szerint tökéletesen beszél a magyar és a román mellett angolul és németül is. Ez mindenképpen segítheti későbbi pályafutásában, főleg egy esetleges légióskodás esetén. Külföldre akár már nyáron is szerződhetett volna, vitte volna a Mol Fehérvár, de a két csapat nem tudott megegyezni egymással.

„Ottó nagy jövő előtt álló kapus! Intelligens, bátor és komoly”, jellemzi őt korábbi mentora, Mezei János.

Reméljük, minél hamarabb Donnarumma nyomdokába léphet. Klubjában megtette az első lépést és tagja a román U18-as válogatottnak is.

fotó: facebook.com/hindrich.otto

A rovat legfrissebb hírei