Sofron István: Igazából magyarok ellen játszottunk


Sofron István a magyar jégkorong válogatott játékosa teljes mértékben átérezte a székely hokisok állapotát.

 A „hirtelen halálban” szerezte meg a győzelmet a magyar jégkorong válogatott szombat késő délután a többségében székelyföldi játékosokból álló romániai csapat ellen.

A magyar oldalon, ha van játékos, aki teljes mértékben átérezhette a romániai válogatott játékosainak lelkiállapotát, a meccsel kapcsolatosan, az kétség kívül Sofron István. 
 
A MAC Újbuda jelenlegi játékosa ugyanis Csíkszeredában született és három éves korában költözött ki a családja Magyarországra, pontosabban Székesfehérvárra. Édesapja az a Sofron Árpád, aki többszörös román válogatott volt, míg nagybátyja Sofron Attila, aki viszont már a magyar válogatottban játszhatott.
 
A Nottinghamben tartózkodó Nemzeti Sport munkatársai értelemszerűen értékelőt is kértek Sofitól. Ő pedig nem köntörfalazott az érzelmekről, amelyek benne is voltak. Ugyanakkor teljes mértékben átérezte annak a 15 székely srácnak a helyzetét, akik a román címeres mezt viselve léptek jégre a magyar válogatott ellen.
 
– Ez egy érdekes mérkőzés volt számomra, hiszen én is erdélyi vagyok és tudom, hogy a román válogatott nyolcvan százaléka erdélyi. Igazából magyarok ellen játszottunk. Sajnos a történelem úgy hozta, hogy ezek a magyar srácok nem képviselhetik a magyar címeres mezt. Biztos vagyok benne, hogy mindanyiuknak a legnagyobb öröme lenne ha, ők is a magyar válogatottban játszhatnának, de ők sajnos Romániában születtek, ahogy én is. De nekik nem adatott meg az, hogy magyar címeres mezt vegyenek föl. Ez mellett külön öröm számomra, hogy ilyen sokat fejlődött a román jégkorong általuk. Igazából az erdélyi hoki miatt. Le a kalappal előttük, nagyon jól játszottak, gyorsak voltak, fiatalok. A briteknek is megnehezítették a dolgukat és ne felejtsük el, hogy ők egy A csoportos válogatott. – fogalmazott Sofron az interjúban.
 A romániai válogatott ma 16 órától Észtország ellen játszik az olimpiai selejtező csoport harmadik helyéért, míg este 20 órától Nagy-Britannia – Magyarország összecsapást rendeznek az első helyért. Miután a britek sima 7–1-es sikert könyveltek el Észtország ellen, Sofronéknak kötelező a győzelem a továbbjutás érdekében.
 
Fotó: jegkorongszovetseg.hu
 

A rovat legfrissebb hírei