Diószegi László: A Sepsi célja jövőre ismét a felsőház!


Exkluzív interjú az OSK tulajdonosával magyarságról, stadionavatóról, anyagiakról, közelmúltról és közeljövőről.

Amikor azzal hívnak fel telefonon, hogy holnap alkalmad lesz váltani néhány szót Diószegi Lászlóval, természetesen azonnal igent mondasz. A Sepsi OSK labdarúgócsapatának tulajdonosa üzleti ügyben érkezett Szatmárnémetibe, ennek köszönhetően jöhetett össze a beszélgetés. Az első pillanatban közvetlenségével lepett meg, majd nyíltságával. A beszélgetés során szó esett az OSK jelenjéről és jövőjéről, pénzügyekről és természetesen a koronahelyzetről is.

Mától tehát a csapat edzőtáborba vonult?

Igen! Az edzőkomplexumunktól ötszáz méterre van egy szálloda, akikkel megegyeztünk, hogy a következő két hétben a csapat oda bevonul edzőtáborba. A kaját is ők adják úgy, hogy minden játékos külön étkezik a saját szobájában. Elég nehéz dolgoknak kell tehát megfelelni. Az edzéseket is csak négyen tudják egyszerre végezni.

A jelenlegi helyzet szerint a román élvonalbeli bajnokság június közepén indulhat ismét útjára. Amint azt már pénteken elsőként megírtuk, az is lehet, hogy csak a felsőház küzdelmeit rendezik meg. És esetleg a Román Kupa elődöntőit és döntőit. Ebben pedig a Sepsi is érdekelt, azaz versenyben van az Európa Liga-szereplésért. Ugyan Öntől nem olvastam olyan interjút, ahol erről beszélt, gondolom nem akar több terhet rakni a játékosok vállára, de abban biztos vagyok, eljátszott a gondolattal: a Sepsi OSK az európai kupákban szerepel.

Titkon már amióta bent vagyunk az első négyben, álmodozom erről. Miért nem lenne annyira kegyes hozzánk Fortuna istenasszonya, hogy nem a FCSB-ét húzzuk ki az elődöntőben, hanem a Iasit vagy a Dinamót? Mindkettő elvileg verhető. Persze, verhető elvileg a FCSB is, de az mindenképpen keményebb dió. A döntőben pedig már bármi lehet. Craiován lenne a döntő, egyik csapatnak sem lehetnének ott a szurkolóik. Bármi megtörténhet semleges pályán egy meccs alatt.

Egyelőre nem tudni pontosan, hogyan és miként ér véget ez a szezon, mikor kezdődik a következő. De mi a helyzet a Sepsi keretét alkotó játékosokkal, szerződéseikkel?

Három játékosnak jár le a szerződése, de a klubnak velük is opciós hosszabbítása joga van. A csapatnak a gerince azonban megmarad. Ez azért nagy dolog, mert amióta a fociban vagyunk, a második osztálytól kezdődően, ez lesz az első alkalom, hogy meg tudjuk tartani a keret magját, még legalább egy évig van szerződésünk velük. Eddig minden nyáron 10-13 játékos jött, ment.

Kiszemeltek vannak? Vagy nehéz most, ilyen helyzetben erről beszélni?

Ha a három említett játékos kapcsán úgy döntünk, hogy nem hosszabbítunk, akkor helyükre már nézegettünk is játékosokat. Előbb azonban döntenünk kell arról, hosszabbítunk-e valamelyikükkel.

A tavaly bejutottak a rájátszás felsőházába, ez az idén nem sikerült. Hallottam Öntől olyan nyilatkozatot, hogy erre azért számított. Ilyen körülmények között mennyire elégedett az idei szereplésükkel?

Én azt mondtam, ha hetedikek, nyolcadikok leszünk, meg leszek elégedve. Most nyolcadikak vagyunk és ha befagyasztják a bajnokságot, akkor azok is maradunk. Tudtam, hogy a tavalyi felsőház után idén nem lesz meg ismét a play off. Edzőt cseréltünk, tizenvalahány játékost hoztunk, így pedig nem könnyű összerakni egy csapatot egyik percről a másikra. De ugyanezzel a csapattal jövőre ismét a felsőház a cél.

A szezon első felében, László Csaba irányítása alatt jöttek a döntetlenek egymás után. Mi volt a gond?

Én László Csabáról rosszat mondani nem tudok! László Csaba egy szenzációs ember, közel is kerültünk egymáshoz, most is a klub keretein belül dolgozik. Az egyedüli, amit vele szemben nehezményeztem, az az, hogy ő német foci, szlovák foci és a skót foci után jött ide. Figyelmeztettem, hogy az itteni focisták mentalitása nem talál a skót bajnokság focistáinak mentalitásával. Nagyon hosszú gyeplőre engedte a játékosokat, az volt a baj. És ideje sem volt, hogy felépítse a csapatot. Ő egy nagyon jó edző, de ezzel a felfogással a játékosok sajnos felfalják.

Térjünk vissza a jelenlegi mához. A legtöbb klub kénytelen volt csökkenti a játékosok, edzők, alkalmazottak bérét a koronaszünet miatt. A Sepsinél mi a helyzet ezzel kapcsolatban?

Három hónapig ötven százalékkal csökkentettük az alkalmazottak fizetését. Bevételeink viszont nullák, úgyhogy óriási megerőltetés ez most számunkra, de reméljük, hogy valahogy kibekkeljük. Remélem, hogy a szponzorok is megértik a helyzetünket. Ha legalább a kupameccseket le tudnánk játszani, akkor az elmaradt szponzori átutalásokat ha megkapnánk, akkor nem lesz olyan nagy baj. Ha nem kapjuk meg, akkor viszont baj lesz, mert három hónapig a fél fizetéseket ki kell adni. Vehetünk fel banki hitelt, de akkor azt a jövőben vissza kell fizetni és akkor abban a helyzetben nem lesz pénzünk. Pontosabban lesz, csak kevesebb. Márpedig nekünk a jövőben nagy terveink vannak! Át akarjuk ugyanis adni a stadiont.

Ez mikor várható?

Terveink és az ígéretek szerint májusban tudjuk majd felavatni az új otthonunkat. Ráadásul jövőre száz éves a szentgyörgyi labdarúgás, mivel 1921-ben Concordia néven alakult az első fociklub Sepsiszentgyörgyön. A stadiont pedig felsőházi rájátszásban kivívott hellyel szeretnék átadni, úgyhogy rengeteg ünnepelni valónk lenne. Amikor a szponzorokkal leülünk megbeszélni a következő évet, akkor derülhet ki, őket is mennyire viselte meg ez a koronahelyzet. Mert azt mindig ki kell hangsúlyozni, nélkülük, a támogatók nélkül csak gyenge szinten lehet játszani. Az a pénz, amit a televíziós közvetítési jogokért kapunk, az olyan szintre elegendő, amilyenen voltunk, amikor feljutottunk az élvonalba és alig-alig tudtunk megmenekülni. Márpedig mi ünnepelni szeretnénk jövőre! Titkon remélem, hogy az első négyben is végezhetünk akár, vagy a kupát megnyerhetjük. Vágyaimnak felső foka az lenne, hogy jövő nyáron Európa Liga-meccset tudjunk játszani az új stadionban.

Arról korai lenne beszélni, hogy a nyitóünnepségen kik lehetnek a vendégek?

A Dunaszerdahely meghívott a saját stadionja avatására, így az nem lehet kérdés, hogy attól a pillanattól kezdve a mi meghívottunk is. Az köztudott, hogy Sepsiszentgyörgyön nagyon sok szurkoló fradista is, így az természetes lenne, hogy a Ferencváros is képviselje a szurkolók közötti összetartozást. Csíkszeredával is jó viszonyt ápolunk, úgyhogy nekik is ott kell lenniük a megnyitón. Ott van a vajdasági Topolya, velük is személyes jó viszonyban vagyunk. A Videoton is eljöhetne, a Puskás Akadémia is kötelezően ott kell legyen. És hát valakit ha elhívnánk Romániából, az Gheorghe Hagi csapata, a Viitorul. Ez már nyolc csapat, lassan a lehetetlen határát súrolja.

A Kolozsvári CFR nem jöhet szóba?

Hét meccsből hétszer kaptunk ki tőlük, most végre sikerült összehoznunk egy gyenge döntetlent. Mindig azt mondták, hogy mi a Kolozsvárral barátok vagyunk, azért kapunk ki mindig, most ezzel bebizonyítottuk, hogy ez nem igaz. Az a bődületes igazság, hogy ennyivel jobb a CFR, mint mi. Többször, Kolozsváron is volt olyan meccs, amikor a kezünkben volt a dönttelen, de a végén mégis kikaptunk. Azért ódzkodom meghívni a kolozsváriakat, nem akarom, hogy az legyen egy esetleges újabb vereség után, hogy: Látod-e, még a stadionavatón is ott voltak…

Kapnak Önök eleget a magyarságukért is, mintha ez valamiféle szégyen lenne. Amikor belépett a fociba, nem tartott attól, hogy ez egy elég nacionalista közeg?

Én mindig büszke vagyok arra, hogy magyar vagyok! Székely magyar! Tudtam, hogy minden mérkőzésen kétszer olyan nehéz lesz, fel voltam erre készülve. Amíg bírjuk erővel és egészséggel, addig állunk elébe és örülünk, ha borsot tudunk törni a nagy csapatok orra alá, ebbe persze a Kolozsvárt is beleértve. Nekem már az hatalmas élmény, hogy egy ilyen kis, de lelkes városnak, mint Sepsiszentgyörgy, első ligás csapata van négy éven keresztül is. Ennél több már csak az a fránya Európa Liga-mérkőzés lehet.

Középtávon cél lehet, hogy a Sepsi állandó tagja legyen a felsőháznak? Van ennek reális esélye?

Ha sikerül a szponzorokat megtartani és ha sikerül újakat is magunk mellé állítani, akkor realitás. Ha nem, akkor mindenki tudja, hogy pénz nélkül nincs foci. Nem véletlenül mondta annak idején Puskás Öcsi, hogy kis pénz, kis foci, nagy pénz, nagy foci. Kis pénzből nagy focit elérni lehet egyszer vagy kétszer. De hosszú távon, vagy középtávon, amiről mi beszélünk, nem lehet. Természetesen a mi hozzáállásunktól és hozzáértésünktől is függ, mert sokszor kisebb pénzen is lehet jó játékost igazolni és óriási pénzért is olyat, aki már ki van égve...

Utolsó kérdésként arra lennék kíváncsi, honnan jött az ötlet, hogy az Edda Művek írja a Sepsi OSK himnuszát?

Pataki Attilával már lassan egy évtizede jó viszonyban vagyok, a pékségem egyik évzáró bulijára annak idején az Eddát hívtuk meg és azóta összebarátkoztunk, személyes jó kapcsolatba kerültünk. Az Eddát hívtuk meg akkor is, amikor a Sepsi feljutott az első osztályba. Mivel minden rendes csapatnak van himnusza, teljesen természetesnek tartottam, hogy az Eddát kérem fel erre. Főleg, hogy az Ismerős Arcok „Nélküled” című klasszikusa a Dunaszerdahely himnusza, annak ellenére, hogy magunkénak érezzük és közös. De az nem vet jó fényt, hogy valakitől lekoppintjuk a himnuszát. Ezért mondtam az Attilának, próbálj egy himnuszt írni. Másfél hónap után hívott telefonon. Elmentem hozzá a lakására, megnéztem a szöveget és mondtam, hogy rendben van. A stúdióban aztán több Sepsi-szurkolóval közösen énekeltük fel a dalt, én magam is ott voltam. Három-négy órás felvétel volt abban a stúdióban, amelyben olyan klasszikus nóták születtek a maguk idejében, mint a Hűtlen, vagy a Kölyköd voltam. Ez pedig hatalmas megtiszteltetés számunkra. Nagyszerű délután volt ez a szurkolóknak is. Ha meghallgatjuk a szöveget, akkor benne van az, amire vágyunk: Fel, fel a győzelemre!

fotók: sepsiosk.ro/covasnamedia.ro/eurosport.ro

A rovat legfrissebb hírei