Emlékplakettet kapott az erdelysport.hu első riportalanya


Az olimpiai bajnok párbajtőrözőről szülővárosában sem feledkeztek meg.

Pontosan négy évvel azt követően, hogy 2016. augusztus 11-én megszerezte Románia egyetlen aranyérmét a Rio de Janeiróban zajló olimpián, emlékplakettet kapott szülővárosa vívótermének falán Simona Pop korábbi párbajtőröző.

„Nagyon hálás vagyok a kezdeményezésért, de szeretném hangsúlyozni, hogy nem csak az én érdemem volt mindaz, amit sikerült elérnem. Nagyon sokat segített a családom, Csiszár Ferenc edző és a sporttársaim is. Nekik is roppant hálás vagyok, de a szatmáriakat is köszönet illeti amiatt, hogy nem felejtették el, mit értünk el azon a bizonyos napon Rióban”, fogalmazott meghatottan és a rá jellemző szerénységgel Simona Pop azt követően, hogy Kereskényi Gábor polgármester és Csiszár Ferenc edző jelenlétében leleplezték az emlékplakettet.

Nem feledkezett meg az évfordulóról a Gazeta Sporturilor napilap sem, amely több oldalas riportot készített a nemes alkalomból a Románia női párbajtőr-csapatát alkotó Ana Maria Popescuval, Simona Ghermannal, Loredana Dinuval, Simona Poppal és az edző Dan Podeanuval.

Ebben Simona elmondja, szempillantásként telt el ez a négy év, amelyben két angyal, Clara és Carol édesanyja lett. „Álmaim és prioritásaim megváltoztak, de én ugyanaz az ember maradtam. Ugyanolyan keveset alszom, ugyanolyan optimista és jó kedélyű vagyok, aki továbbra is kedveli az emberek társaságát”, mondja.

A még mindig csak 31 éves kiválóság szülése után nem tért vissza a versenysportba, mi több, még a vívófelszerelést sem öltötte magára, vallja be. „A sportolói életemből leginkább a csapatszellem hiányzik. De a sok edzés, utazás, edzőtábor egyáltalán nem”, mondja mosolyogva.

A román csapat az Amerikai Egyesült Államok, Oroszország és Kína legyőzésével nyerte meg az ötkarikás aranyérmet. Amelynek mellesleg 98,8%-a ezüst, csak 1,2%-a arany. És amelyen rozsdafoltok jelentek már meg, ismeri el Simona. Mindez persze mit sem változtat annak értekén, az elérése mögötti rendkívüli teljesítményen.

„Amikor a dobogón állva elolvastam, hogy a lábam alatt az áll: arany, akkor tudatosodott először bennem, mit is értünk el. Hálás vagyok a történtekért és örülök a szerencsémnek, hogy ilyen kiváló csapatnak és generációnak lehettem tagja”, mondja.

„Varázslatos volt az út és amit elértünk, de nem akarom, hogy a gyerekeim azzal nőjenek fel, wow, mit ért el anyu”, fogalmaz a magát félig magyarnak, félig románnak tartó Simona, aki az erdelysport.hu történelmének első riportalanya volt indulásunk első napjaiban 2019 júliusában.

fotók: szatmar.ro

A rovat legfrissebb hírei