Bukaresti sajtó: Szenzációs magyar győzelem!


Bezzeg Magyarország!

 Amennyiben a román válogatott egy hónappal ezelőtt legyőzte volna Izlandot, akkor tegnap este Budapesten magyar-román meccset rendeztek volna… De sok a volna… Nem így történt! A magyar válogatott pedig nagyszerű győzelmet aratva, a sírból felállva, jutott ki a jövő évi Európa-bajnokságra. Egy kicsit szétnéztünk a mértékadó román oldalakon.

Van olyan hírportál, amely öles betűkkel írta, hogy Magyarország szenzációs győzelmet aratott és kijutott a labdarúgó Európa-bajnokságra és van, amely pár mondatban tényszerű cikket közölt.
 
És van, amely igyekezett gúnyolódni is.
 
Utóbbiak sorát erősíti a sport.ro, amely Magyarország – Izland mérkőzés első 45 percét követően gúnyos facebook bejegyzést tett közzé: „Sajnos” Magyarország gólt kapott Izland ellen és megtörténhet, hogy velünk együtt a kanapén ülve várják az Európa-bajnokság kezdetét.
 
A mérkőzés végével viszont tárgyilagos, pár soros beszámolót írtak két szalagcímben is: A futball mágiája, illetve Őrült hajrá címekkel.
 
De talán a sport.ro gunyoros megjegyzésén túl más rosszalló megjegyzés már nem is volt.
 
A prosport.ro online oldal különösen nagy teret nem adott, az EB-selejtező meccseknek. De persze beszámoltak róla és mindezt tették tárgyilagosan, amelyben leírták, hogy Izland Gulácsi potyázása után szerzett vezetést, majd szokásukhoz híven beálltak rombolni. Az utolsó percekre elfáradtak, amelyet büntettek a magyarok.
 
A legnagyobb terjedelemben a Gazeta Sporturilor (gsp.ro) – Románia egyetlen napilapja – foglalkozott az eseményekkel. Még a találkozót megelőzően a magyar állam sportpolitikájáról cikkezett hosszan. Ebben kifejtették, hogy a sport összességében milyen és mekkora anyagi támogatást kap az államtól, amely lassan-lassan nemcsak az infrastruktúrában, hanem ez elért eredményekben is meglátszik. Ugyanakkor bővebben írnak a TAO-ról is, illetve a határokon átívelő akadémiákról.
 
A Magyarország – Izland mérkőzést pedig címlapon hozták. Tárgyilagos beszámolójukban kiemelték, hogy a magyar válogatott 0–1-ről hatalmasat küzdve, jobb játékkal legyőzte ellenfelét. A győztes gólt szerző Szoboszlait pedig Európa egyik jövendőbeli csillagaként jellemzik.
 
Nem mellesleg Szoboszlait emelik ki, aki megkapta a román laptól a: „Magyarország új csillaga” kitüntetést.
 
De hogyan vélekednek minderről a román szurkolók, komnentelők?
 
Mivel a magyar válogatottról, Magyarországról van szó természetes a rosszalló bejegyzés is. De nem ez a jellemző, némi meglepetésre!
 
A többség teljesen korrekt módon írta le a mérkőzést. Igaz legtöbben megjegyezték, hogy Nego gólja előtt Izlandnak meccslabdája volt. Összességében viszont örvendenek, hogy az anti-focit játszó Izland kiesett. Ugyanakkor a legtöbben párhuzamot igyekeznek húzni a magyarországi és a romániai állapotok között. Mondván bezzeg, amíg Magyarország úgy sportteljesítményben, mint infrastruktúrában erőteljesen fejlődik, addig Romániában…
 
Ugyanezt fogalmazták meg a mértékadó szakkommentátorok, sportban jártasak is, mint például Emil Hossu-Longin – a román köztévé alkalmazottja –, aki szintén párba vonta Magyarország és Románia teljesítményét. Ki sem találhatjuk ki jött ki győztesként…

A rovat legfrissebb hírei