Román Kupa: Képtelenek az érdektelenek ellen, avagy visszavágott a Craiova


Hatalmas blama Aradon, az erdélyi csapatok pocsék napja a Román Kupában.

Nem az erdélyi csapatok napja volt a csütörtöki a labdarúgó Román Kupában: a 16-os döntők utolsó játéknapján elbúcsúzott a bajnoki címvédő Kolozsvári CFR, a szezont remekül kezdő Aradi UTA és a második osztályban szereplő Temesvári Ripensia is.

Nem csak a nap, de a forduló rangadóját játszották Craiován, ahol a címvédő CSU a bajnoki címvédő és listavezető Kolozsvári CFR-t fogadta. Alig három nappal azt követően, hogy a bajnokságban a „kincses városban” az erdélyiek 1-0-ra nyerni tudtak a két csapat legutóbbi találkozóján.

Megdöbbentő felállásban küldte pályára csapatán Dan Petrescu, a kezdőcsapatban kapott helyet ugyanis a CFR-ben ezen a találkozón debütáló Cristiano Figeueiredo kapus (Hindrich Ottó ezúttal is csak csere volt) és Florin Stefan, de a 19 éves moldvai utánpótlás-válogatott Gheorghe Gondiu számára ez volt a második, a 2019 óta a klub kötelékéhez tartozó Mihai Butean számára pedig a hetedik mérkőzés a csapat színeiben. És ha ehhez hozzátesszük, hogy az első perctől a pályán volt a Petrescu által parkoló pályára tett Ovidiu Hoban, Jonathan Rodriguez és Anas Tahiri is, akkor jogosan merülhetett fel a kérdés, mennyire akarta egyáltalán a továbbjutást az erdélyi gárda. Egy sorozatban, amely mindig is nyűg volt Petrescu számára.

Elnézve az egy-két kisebb hazai lehetőséget hozó első órát, amelyben azonban egyik csapat sem találta el a kaput, azt gondolhattuk, a Képtelenek fogadják az Érdekteleneket. A 63. percben aztán a MOL Fehérvár kölcsönjátékosa, Lyes Houri gondolt egyet, lövésre szánta magát jó 25 méterről, a labda pedig a hálóban kötött ki (1-0). Figueiredo nem volt a helyzet magaslatán…

A bekapott gól után a CFR feltúrázta a motorokat, de Mike Cestor fejesét David Lazar kapus védeni tudta. Az utolsó percekre kapuja elé szegezték a hazaiakat a „vasutasok”, de későn ébredtek. Ráadásul a 95. percben majdnem gólt is kaptak, de Elvir Koljics hiába vágtázott végig egyedül a teljes vendégtérfélen, Figueiredo védeni tudta lövését.

Érdemes megnézni, hogy miközben uralja a bajnokságot, amelyet az előző négy idényben megnyert, Petrescu vezetésével a Román Kupában zsinórban harmadszor esett ki a CFR már a legjobb 32 között. Azaz rögtön, amint az élvonalbeli csapatok csatlakoztak a sorozathoz. Egyedül 2019-ben vették komolyan a sorozatot, amikor az elődöntőig meneteltek.

További érdekesség, hogy mióta harmadszor is leülhetett a CFR kispadjára, ez már a harmadik sorozat Petrescu számára, amelyben vereséget szenved a bajnokság (Botosani) és a Konferencia Liga (Jablonec) után. Ráadásul újbóli kinevezése óta a csapat valamennyi mérkőzése 1-0-ra végződött: három vereség és egy győzelem a mérleg.

Búcsúzott a sorozattól a kolozsváriak következő, vasárnapi bajnoki ellenfele, az Aradi UTA is. Ráadásul Bálint László György csapata a harmadik osztályban vitézkedő Filiasi otthonában kapott ki 1-0-ra. Ezzel a Filias a második III. osztályú gárda a Nagybányai Minaur mellett a legjobb 16 között, de az egyedüli, amely két osztálynyi különbséget hidalt át.

A nap harmadik meccsén búcsúzott a harmadik erdélyi csapat is, méghozzá a Temesvári Ripensia, amely hazai pályán szenvedett – természetesen – 1-0-s vereséget az élvonalbeli Dinamo együttesétől.

Román Kupa., 5. forduló:

CSU Craiova – Kolozsvári CFR 1-0
gól: Houri (63.)

Temesvári Ripensia – Dinamo 0-1
gól: Matei (36.)

Filiasi – Aradi UTA 1-0
gól: Vilcica (38.)

fotó: www.facebook.com/cfr1907

A rovat legfrissebb hírei