Magyarellenesség, szépségdíjas gólok, Sepsi kiütés, Fülöp-gála Craiován Videóval


Újabb rekordot döntött a Sepsi, amivel meg is nyerte az alsóházat és kétszeresen versenyben van Európáért.

Kiütéses győzelemmel zárta a 2021-2022-es román élvonalbeli bajnokságot a Sepsi OSK labdarúgócsapata, amely 5-0-ra nyert hétfő este a FCU Craiova otthonában az alapszakasz utolsó, 9. fordulójában. A szépségdíjas gólokat és magyarellenes skandálásokat hozó találkozónak köszönhetően a Sepsi megnyerte az alsóházat és két ágon is versenyben van az Európai Konferencialigában való indulás jogáért.

A craiovai mérkőzés egyik hőse minden kétséget kizáróan Fülöp István volt. A 31 éves támadó 14 hónapnyi sérülés után tért vissza a pályára február végén, azóta mindössze harmadjára volt kezdő. A mérkőzésnek pedig komoly tétje volt: az alsóház első két helyezettje ugyanis versenyben marad az Európai Konferencialiga selejtezőiben való indulásért. Ehhez viszont a Sepsinek győznie kellett Craiován. Azt követően pedig, hogy Kevin Luckassen már a 16. percben megszerezte a vezetést a háromszékieknek, Fülöp lépett elő főszereplővé. Az 57. percben előbb jó 25 méteres bombával megduplázta csapata előnyét (ez volt az első gólja 2020 októbere óta a Liga 1-ben), majd gólpasszt adott Vitalie Damascannak és Catalin Golofcának is.

De micsoda gólok voltak ezek! A 66. percben a moldovai válogatott támadó jól 14 méterről ollózta be a szezon egyik, ha nem a legszebb gólját, majd a 72. percben Golofca bő 30 méterről emelte át szegény Alberto Cobrea kapust. A pontot az i-re George Dragomir tette fel, a 19 éves játékos a 97. percben büntetőből állította be az 5-0-s végeredményt, megszerezve ezzel önmaga első találatát az élvonalban.

Érdekes, de a piros-fehérek második győzelmüket aratták Craiován négy napon belül, csütörtökön ugyanis a Román Kupa elődöntőjének visszavágóját nyerték meg 10-ra a város másik csapata, a CSU ellen.

A találkozó azonban nem csak a szép gólok miatt marad emlékezetes! Adrian Cojocarunak ugyanis kétszer is félbe kellett szakítania a mérkőzést a craiovai szurkolók rasszista, xenofób, magyarellenes rigmusai miatt: előbb a 19., majd a 90. percben. Zúgott a jól megszokott sláger, az „Afara, afara, cu ungurii din tara”, azaz a „Ki a magyarokkal az országból”. Első alkalommal mintegy két percet állt a játék, másodszor viszont Cojocaru az öltözőbe is beküldte a csapatokat. Majd tovább engedte a játékot és milyen jól tette: a Sepsi a lehető legméltóbban válaszolt az inzultusra - egy újabb góllal.

Ez a találat pedig azt jelentette, hogy a Sepsi megszerezte legnagyobb arányú idegenbeli győzelmét a Liga 1-ben azt követően, hogy alig több mint egy hónapja a Clinceni elleni 6-0 alkalmával abszolút klubrekordot döntött az élvonalban.
Rendkívüli fontos győzelem volt ez azért is, mert a Rapid egy drámaian változatos mérkőzésen 3-2-re kikapott a Mioveni otthonában, amelyben Veres Szilárd végig a pályán volt, így a Sepsi végzett az alsóház élén 42 ponttal, a Botosani pedig feljött a második pozícióba 41 egységgel, míg a Rapid 39 pontjával visszaesett a harmadik helyre.

A Sepsi számára korántsem ért véget a szezon az utolsó fordulóval. Amennyiben csütörtökön megnyeri a Román Kupa döntőjét a Voluntari ellenében, akkor indulhat az Európai Konferencialiga selejtezőiben. De akkor sem úszott el az európai szereplés, ha veszít, mert van egy másik, igaz, hosszabb út is számára. Előbb játszania kell egy pótselejtezőt a Botosani ellenében, és ha ezt megnyeri, akkor a felsőház negyedikje, a CSU Craiova ellen is.

A rovat legfrissebb hírei