18+1 – erdélyi magyarok az NB II-ben


Román Kupa-győztestől Puskás-díjas labdarúgóig terjed az erdélyi magyarok palettája a magyar labdarúgó második osztályban.

A múlt héten körbejártuk a magyar labdarúgó élvonal mezőnyét és megvizsgáltuk, hány erdélyi magyar szerepel az NB I-ben. Most képzeletben alászálltunk a másodosztályba, ahol közel háromszor annyi erdélyi magyart találtunk, mint az élvonalban: 18+1-et. És egy edzőt.

A játékosok között találunk veteránt és fiatalt, magyar és román utánpótlás-válogatottat, rangos trófeák győzteseit és egy-két kakukktojást is.

Az egyik legismertebb név Zsóri Dániel (fotó, fent), akinek a neve a világsajtót is bejárta, amikor élete első felnőtt bajnokiján szerzett góljával megnyerte a FIFA által az év legszebb találatát jutalmazó Puskás-díjat. 2019-et írtunk akkor, a Nagyváradon született csatár azóta Debrecenből a MOL Fehérváron, a Budafokon és a Zalaegerszegen keresztül a patinás MTK-ba került és bemutatkozott a magyar U21-es válogatottban is. A még mindig csak 21 éves Zsóri neve mellett 50 élvonalbeli meccsen szerzett 7 gól, valamint 4 NB II-es bajnoki és egy gól szerepel.

A nemzetközi hírnév elkerülte ugyan, de Fülöp István is a kontingens ismert játékosai közé tartozik. És nem azért, mert egykor a Diósgyőr színeiben még az NB I-ben is pályára lépett (12 meccs, egy gól), hanem leginkább azért, mert a Botosani és a Sepsi mezében 175 román élvonalbeli bajnokin 38 gólt lőtt. És a Sepsivel megnyerte a Román Kupát is. A 32 éves támadó a nyártól a Békéscsabát erősíti.

Sokat foglalkozott a román sajtó Tamás Nándorral (fotó) is, aki román utánpótlás-válogatottként került a Puskás Akadémiához, Bukarest pedig attól tartott, a kézdialmási csatár „átigazol” a magyar szövetséghez. Sajnos azonban a 21 éves támadó azóta nem nyújtott olyan formát, hogy bármely válogatottnál szóba kerüljön a neve: sem a Puskásban (23 meccs, 2 gól az NB I-ben), sem pedig a Sepsiben (14 meccs 1 találat a Superligában), míg az NB II-ben 65 találkozó és 9 gól áll a neve mellett. Ezeket a számokat jelenleg Csákváron növelheti.

A legnagyobb erdélyi magyar kolónia Kazincbarcikán van: az újoncot Fila Károly, Heil Valter, Székely Krisztián és Mitruscsák Leonardo is erősíti. Fila Károly Belényesen született, a 26 éves hálóőr eddig 24 másodosztályú mérkőzésen védte a sárga-kékek kapuját. Heil Valter lassan veteránnak számít a maga 32 évével, a középső védő már 2017 óta a klub alkalmazottja, 89 bajnokin 4 gólt jegyzett a második osztályban. Székely Krisztián Sárközújlakon született, a tavaly komoly szerepe volt abban, hogy a csapat visszajutott a második vonalba, az idei két fordulóban azonban még nem lépett pályára a 23 éves középpályás. A máramarosszigeti MItruscsák Leonardo Norbert 21 éves, korábban rendre szerepet kapott a román utánpótlás-válogatottakban. A tavalyi szezonját kölcsönben töltötte előbb Besztercén, majd a Dinamo II csapatában, az NB II-ben csak 10 meccse van eddig.

Három erdélyi magyar játékost foglalkoztat a Siófok és a Békéscsaba is. A 27 éves Krausz Raul Zorán az 50%-ban magyarok lakta Erzsébetbányán született, Kazincbarcikáról került 2021 nyarán Siófokra, 80 bajnokin 9 gólja van ebben az osztályban. A kolozsvári Girsik Áron (fotó) még csak 21 éves, de már 80 meccse és 6 gólja van a magyar második osztályban, előbb a Dorog, majd a Siófok színeiben. A balszélső támadó amúgy a Kolozsvári CFR-től került Magyarországra. Szintén a Balaton-partiak játékosa a még egészen fiatal Dénes Csanád Vilmos: alig 17 éves. Ő olyan szempontból kakukktojás, hogy már Budapesten született erdélyi szülők gyerekeként. Játszott a magyar U18-as válogatottban, az NB II-ben pedig 6 percet töltött eddig a pályán.

Békéscsabán nem Fülöp az egyetlen ex-Sepsi-játékos – ám róla majd később ejtünk szót. A lila-fehérek harmadik erdélyi játékosa egyben a teljes mezőny korelnöke: a 34 éves Lukács Raymond már 2015 óta (egy fél éves megszakítástól eltekintve) szerepel Magyarországon – a nagyváradi csatár a Mezőkövesd, a Salgótarján, a Kisvárda és a Kazincbarcika érintésével került Békésbe. Az NB II-ben 159 mérkőzése és 66 gólja van.

Még a baróti Nagy Sándor edző hívására került Tiszakécskére a szatmárnémeti Erdei Carlo, a 26 éves középpályás pedig szinte azonnal alapember lett. Korábban a Balmazújváros színeiben az első osztályban is bemutatkozó (5 meccs, 1 gól) játékos a Kecskeméttől érkezett tavaly nyáron és 84 másodosztályú mérkőzésen 5 gólt jegyez.

Érdekes a Dorog helyzete és ez kicsit a mi matekunkat is megzavarja. Az rendben van, hogy a székelyudvarhelyi csatár, a 24 éves Magyari Szilárd (fotó) a Puskás, a Csakvár és a Soroksár után a nyártól a Dorogot erősíti. A 18 éves Szilágyi Szabolcs viszont az élvonalbeli Vasas játékosa, szerepelt is az eddigi két forduló meccskeretében (előző cikkünkben be is mutattuk) – csakhogy a kolozsvári tehetség kettős igazolással a Dorogban is pályára léphet. Amit a CFR-nevelésű védő meg is tett mind a két idei fordulóban…

Nem Fila az egyedüli erdélyi magyar kapus a mezőnyben: Fejér Béla eddig 54 alkalommal védte a Nyíregyháza hálóját. A 27 éves zabolai játékos a Sepsiben 34 élvonalbeli mérkőzést is fel tud mutatni.

Visszatért az ország másik végére, Győrbe Kanalos Toni: a szatmárnémeti középpályás korábban már játszott a zöld-fehéreknél, mint ahogy Dorogon és Kazincbarcikán is. Huszonnégy éves korára 75 NB II-es meccsen szerzett 11 gól szerepel a neve mellett.

Nála egy évvel idősebb a szovátai Györgyi Arthur, aki január óta tartozik a Budafok kötelékébe, de előtte a Debrecen és a Nyíregyháza mezében összesen 37 meccset és 1 gólt tud felmutatni. Játszott az FK Csíkszerdában és, egyedüliként, egy másik országban is: a szlovákiai Komáromban. De ő olyan szempontból is kakukktojás, hogy egyedüliként van erdélyi magyar edzője: a korábbi 14-szeres magyar válogatott Csizmadia Csaba. A Videoton és a Ferencváros korábbi védője (aki Ausztriában, Olaszországban és Horvátországban is játszott) második mandátumát tölti a Budafok élén, amelynek kispadján 73 második- és 31 első osztálybeli meccsen ült.

A Haladás utánpótlásában nevelkedő Simut Mario Nagyváradon született erdélyi magyar anya (korábbi élvonalbeli kézilabdázó, aki játszott az NB I-ben is) és román apa (egykori labdarúgó) gyerekeként, megfordult az angol West Ham akadémiáján és nevének csengése ellenére 5-szörös U19-es magyar válogatott, 18 évével pedig holtversenyben a második legfiatalabb Dénes Csanád után. De egyazon napon született, mint Szilágyi Szabolcs: 2003 szeptember 23-án.

És akkor jöjjön az a békéscsabai játékos, akit korábban már megemlítettünk, és aki az egész társaság legnagyobb kakukktojása. Ő nem más, mint Yasin Hamed, a Nagyszalontán született dél-szudáni válogatott. A 22 éves szélső bajnok volt a Kolozsvári CFR-rel, a Pandurii és a Sepsi színeiben 65 mérkőzésen lépett pályára a Superligában és 6 gólt szerzett, valamint bemutatkozott a román utánpótlás-válogatottban is. . Aztán Nyíregyházára, majd idén nyáron kölcsönben Békéscsabára vezetett az útja – na meg a dél-szudáni válogatottba, amelynek színeiben 10 mérkőzésen játszott, többek között a januári Afrikai Nemzetek Kupáján. Hamed neve mellett eddig 60 meccs és 11 gól van az NB II-ben.

 fotók: www.mtkbudapest.hu / aqvitalfc.hu / www.facebook.com/aron.girsik / illesakademia.hu

A rovat legfrissebb hírei