Szőcs: Az arany az arany!


Nem csak Münchenben a felnőttek, de Belgrádban a juniorok között is érmet szereztek az erdélyi magyar asztaliteniszezők.

Sikeres napokat tudhat maga mögött a román asztalitenisz-sport, a Münchenben rendezett felnőtt és a Belgrádban megtartott junior Európa-bajnokságon ugyanis összesen 14 érmet szereztek sportolói. A legértékesebb, a felnőtt arany Szőcs Bernadette nevéhez fűződik, de a marosvásárhelyi kiválóság begyűjtött még egy ezüstöt, míg két másik vásárhelyi lány, Ungvári Evelyn és Téglás Andrea a juniorok között jutott döntőbe.

Reménykedhettünk benne, hogy Szőcs Bernadettre eredményes Eb várhat, elsősorban Sofia Polcanova oldalán párosban, hiszen duójukat a világon a 9., Európában pedig a 3. helyen rangsorolták. De olyan ellenállhatatlan meneteléssel, amit osztrák társával bemutattak, valószínűleg senki sem számolt! Berni és Sofia ugyanis mindössze az elődöntőben veszített egy szettet a luxemburgi Xia Lian Ni – Sarah de Nutte párossal szemben (3-1), ezen kívül sorra nyerték 3-0-ra a párharcaikat: az olasz Nicole Arlia/ Gaia Monfardini, majd a lengyel Natalia Partyka/Natalia Bajor, aztán a portugál Fu Yu / Jieni Shao, végül pedig a döntőben az Elizabeta Samara és Andreea Dragoman alkotta román párossal szemben.

„Sokat dolgoztam ezen az Eb-n, életem 99%-ban az asztaliteniszről szól. Örülök, hogy a befektetett munka megtérült”, idézte a friss Európa-bajnokot a Gazeta Sporturilor. „Nagyon csalódott voltam a vegyes páros döntője miatt, de mondtam Sofiának, most nyernünk kell, hogy kiverjem a fejemből a csalódottságot”, utalt az Ovidiu Ionescu oldalán elveszített döntőre a 27 éves sportoló.

Ionescu oldalán a világranglista második európai párosaként vágtak neki a tornának és az elődöntőig magabiztosan meneteltek, egyaránt 3-1-re legyőzve az ukrán Anton Limonov / Solomija Bratejko, a luxemburgi Luka Mladenovic / Ni Xia Lian, majd a lengyel Samuel Kulczycki / Katerzyna Wegrzyn párost. Az elődöntőben aztán a Polcanova és Robert Gardos alkotta duó már döntő szettre késztette Berniéket, amit meg is nyertek. A döntőben aztán az Emmanuel Lebesson és Jianan Yuan alkotta francia páros erősebbnek bizonyult és 3-1-re nyert.

„A vegyes páros ezüstérme sokat jelent nekem, de az arany az arany és örülök, hogy az álmain valóra váltak”, lelkesedett Bernadette a torna után. „Vegyes párosban eddig két bronzom volt, most sikerült egyet előrelépni. Remélem, legközelebb az arany is meglesz”, tette hozzá.

A 27 éves versenyző egyéniben a negyeddöntőig jutott. A lengyel Zdena Blaskovát és a magyar Póta Georginát még 4-0-ra legyőzte, Xia Lian Ni 4-3-ra már megizzasztotta, de harmadszorra is legyűrte luxemburgi riválisát, a negyeddöntőben azonban párosbeli társa, Sofia Polcanova megállította (4-2) őt.

Juniorok között is remekeltek a marosvásárhelyiek

A Belgrádban rendezett junior Európa-bajnokságon a román női válogatott szerzett ezüstérmet az U19-es korosztályban. Az Ungvári Evelyn, Téglás Andrea, Elena Zaharia, Ioana Singeorzan és Camelia Mitrofan alkotta együttes 3-0-val gázolt át Moldován, Svédországon, Ukrajnán és Szlovénián, majd az elődöntőben két szettet elveszített ugyan, de 3-2-re legyűrte Horvátországot is. A döntőben aztán Németország nagy csatában, 3-2-re nyerni tudott ellenük.

A marosvásárhelyi Ungvári (balra) egyéniben a 32, Téglás (jobbra) pedig a 64 között kényszerült búcsúra.

 

A rovat legfrissebb hírei