Kováts: Pozitívuma és negatívuma is van annak, hogy korábbi társaim ellen kell játszanom


A center ellenfélként tér vissza szülővárosába.

Pénteken kezdődik Nagyváradon a férfi vízilabda Bajnokok Ligája egyik selejtező-csoportja, amelyben a házigazda mellett az izraeli ASA Tel-Aviv, a török Galatasaray és az olasz RN Savona küzd meg a továbbjutást jelentő első két hely valamelyikéért.

Kováts Viktor számára igazán pikánsnak ígérkezik a helyzet, a 24 éves center ugyanis Nagyváradon született, a VSK-ben nevelkedett, ott töltötte eddigi teljes pályafutását. Mielőtt a nyáron a Galatasarayhoz szerződött. „Nagy álmom vált valóra azzal, hogy külföldön játszhatok, méghozzá egy ilyen csapatban, mint a Galatasaray. A törökök nagyon jó ajánlatot tettek nekem”, ismerte el az Erdélsyport.hu megkeresésére.

Mivel a török bajnokság csak október végén kezdődik, így a sors fintorának köszönhetően Kováts igazán otthonos környezetben mutatkozhat be hivatalos mérkőzésen új csapatában: Nagyváradon, a Ioan Alexandrescu medencében a Savona ellen. Aztán október elsején jöhet a Nagyvárad elleni összecsapás.

„Izgulok, egyben nagyon várom már ezt a mérkőzést. Fura lesz az egykori társak ellen játszani. Pozitív és negatív oldala egyaránt van. Negatív, hogy azok ellen kell játszanom, akikkel gyakorlatilag felnőttem, pozitív viszont, hogy ismerem őket, a szokásaikat”, mondja Kováts. Adódik a kérdés: ki ismeri jobban a másikat? „Szerintem ugyanúgy ismerjük egymást, tudjuk egymás gyenge és erős pontjait, szóval meglátjuk. Minden esetre nagy élmény lesz, hogy ellenük játszom, ráadásul pont Nagyváradon. Szombaton kiderül, ki készült fel jobban”, mondja mosolyogva.

A 24 éves játékos augusztus közepe óta él Isztambulban és elmondása szerint nagyon jól érzi magát. „Nagyon jó az élet, mindenki nagyon kedves, segítőkész. Nagyon tetszik itt minden, csak jó dolgokat tudok mondani. Lassan-lassan kezd rám ragadni a török nyelv is, de mivel az edző szerb, ezért ő mindig angolul beszél. A csapattársak is jól beszélnek angolul, tehát mindenkivel nagyon jól tudok kommunikálni. A konyhát hamar megszoktam, rengeteg féle ételük van, szinte minden nap mást kapunk. Ők ugye nem esznek disznóhúst, csak marhát és csirkét. De a konyhával nagyon meg vagyok elégedve. Nagyon finom a kávé és a tea is, amit ők naponta akár többször is isznak. A klubnak van saját étterme, az összes alkalmazott, illetve sportoló itt eszik. Délben mindig a napi menüt kapjuk, este edzés után pedig vacsorára bármit kérhetünk. A szüleim és a barátnőm nagyon hiányoznak, de amikor lehetőségük lesz, majd meglátogatnak”, beszél az isztambuli mindennapjairól Viktor.

A török bajnokság kapcsán Kováts megjegyezte, abban hasonlít a románra, hogy van két kiemelkedő képességű együttes, a Galatasaray és az ENKA Isztambul, amelyek kimagaslanak a mezőnyből: „A Galatasaray Isztambul ázsiai, az ENKA pedig az európai részén található. Hatalmas a rivalizálás közöttük, nagyon várom már, hogy ezt a vízben is megtapasztaljam”, fogalmaz a játékos.

Kováts egykor végigjárta a román utánpótlás-válogatottakat, de a felnőttek között még nem kapott szerepet, így a nyár végi spliti Európa-bajnokságon sem szerepelhetett. „Másik nagy álmom, hogy világversenyen képviseljem Romániát, illetve, hogy olimpián szerepelhessek. Edzőnktől rengeteget tanulok és fogok a jövőben is. Nagyon sokat dolgozunk azon, hogy még jobb, még mozgékonyabb és erősebb center legyek”, mondja az immár isztambuli Kováts Viktor.

A rovat legfrissebb hírei