Erőtől duzzadó Brassó


Megszenvedt a címvédő a két pontért.

Magyarországi túrára érkeztek az erdélyi csapatok a jégkorong Erste Ligában. A Csíkszeredai Sportklub a FEHA19-hez, míg a Brassói Corona a Debreceni DEAC-hoz látogatott.

Lendületes hokival indítottak a csapatok Székesfehérváron. A 4. percben az akadémisták jól kevergettek a kapu előtt, végül Csollák távoliját Szamankov hárította. Nem csökkent az iram, Keceli-Mészáros éles szögből leadott lövése után kontrázott a Sportklub, Márkus a helyén volt. Agresszívebb letámadásra váltottak Sofronék, hogy megszűrjék a gyors fehérvári akciókat. Dézsi kibújt a szorításból, emberelőnyt harcolt ki, ám ez mintha az övéit zavarta volna jobban. A kiegészülés után fordult a kocka, erdélyi fór következett. Ebből sem lett gól, Márkus Levente vezérletével kitartott a védelem. Moksancev megvillantotta képességeit, szép cselei csaltak ki tapsot a szurkolókból. A 17. percben Zohovs kapott egész pályás indítást, szólóját Szamankov bravúrral védte. A csatár a lendülettől a kapura zuhant, szerencsére nem sérült meg. Nem úgy a kaput tartó tüskék, csak hosszú percek után folytatódhatott a játék. A hajrát a „Csongorok csatája” zárta, a kilépő Ambrust Bajko érte utol az utolsó pillanatban.

A remek első harmad után a középsőben sem adták alább a játékosok. Zohovs másodszor szólózhatott, ezúttal is Szamankov nyerte kettejük párviadalát. A másik kapu mögött Krikunov húzogatott, Márkus Levente védte a visszapassz utáni lövést. A 25.percben Szkacskov szlalomozott a fehérvári védők között, csak szabálytalanul tudták megállítani. Az emberfórban Krikunové volt a legnagyobb helyzet, középről üresen lőhetett, Márkus hárított. A mérkőzés derekán vezetést szereztek a szeredaiak: Salló Árpád a kékről befelé húzott, majd kipúpozta a hálót (0-1). Egy percig sem örülhettek: Moksancev megpasszolta Cizast, aki köténygóllal kiegyenlített (1-1). A gyors gólváltást követően még feljebb kapcsoltak a csapatok, felváltva forogtak veszélyben a kapuk. Stach bolondította a védőket, betalálnia nem sikerült, míg a hazaiak Sofron kisbüntetését hagyták kihasználatlanul. A hajrában Ferencz-Csibi tette kapura a pakkot, Márkus másodjára rátenyerelt, majd Zohovs egyedül lépett ki, de a remekül védő Szamankov eszén harmadszorra sem tudott túljárni. Mégis a fehérváriak mehettek elégedettben a szünetre. A 40. percben Németh Zalán érkezett a legjobbkor egy kipattanóra és első Erste Liga-gólját szerezte (2-1).

Felpaprikázva érkezett a záró harmadra a Csíkszereda. Mindössze 32 másodperc után Sofron egalizált (2-2). A gól lendületbe hozta a székelyeket, a fiatal akadémisták több hajmeresztő korongeladása segítette őket. Márkus Levente a kapuban javította társai hibáit. Feljebb kapcsolt a házigazda, újra egyenlő erők küzdöttek a jégen. Reiter kiállításából nem esett gól, így érkeztünk el az utolsó tíz perchez. Csollákék alaposan körbelőtték a kaput, az eredmény nem változott. Szkacskov egyéni játéka következett, a túlerőben lévő bekkek elnyomták. Az 55. percben Ambrus és Cizas kettő az egyben kiléptek, ezt a ziccert is kihagyták. A hajrában Vesely szólózhatott, ebből sem lett gól. A csapatok a végsőkig küzdöttek a győztes gólért, de 60 perc alatt nem jutottak dűlőre.

A hosszabbításban elején a Sportklub volt a jobb, Szkacskov többször is próbálkozott. A másik oldalon Balasits került helyzetbe, Németh Zalán ismételt, még mindig nem volt döntés. Úgy tűnt, büntetők döntenek, amikor a 65. percben Keceli-Mészáros helyzete után Milan kontrázhatott, szabálytalanul sem tudták megállítani, szép csel után pontot tett a meccs végére (2-3).

A Sportklub szombaton az FTC-Telekom otthonában lép jégre, míg a FEHA19 hétfőn a Gyergyói HK-t fogadja.

A Debreceniek a Corona Brassót fogadják. A barcasági gárda kirobbanó formának örvend, ugyanis Kógerék 11 meccses veretlenségi szériával büszkélkedhetnek, így a hazaiak elsősorban a szilárd védekezés mellet hatékony fóros játékukban reménykedhetnek. Legutóbb egy héttel ezelőtt csaptak össze a felek, akkor György József tanítványai háromgólos előnyt herdáltak el. A kapukban Hetényi és Toth bizonyíthatnak. Rárontottak a sárga-kékek a hazaiakra: Schaber eresztett meg két bombát, kis kavarodást követően Hetényi birtokba vette a pakkot. A 6. minutumban Clarke pihenhetett kettő percet, szépen kevergettek a technikás debreceni légiósok a brassói ketrec előtt, de maradt a 0-0. A 11. percben Hetényi tehetetlennek bizonyult: egy lövést követő tumultus után Valchar kaparta ki a gesztenyét Gliga számára, aki nem hibázott üres kapura (0-1). Az ezt követő csendesebb időszakban érdemes kiemelni Versich villanásait, akinek néhány káprázatos csele után a hazai publikum többször felmorajlott. Az állóvizet Novotny próbálkozása kavarta fel, amit Toth nem láthatott, a kipattanót pedig az épp arra korcsolyázó Vokla a hálóba juttatta 3:13-mal a harmadzárás előtt (1-1). Döntetlennel vonulhattak pihenőre a csapatok, az állás pedig inkább a hazaiak számára lehetett hízelgő.

A középső etap egy kiváló DEAC-kényszerítővel indult, szép jelenetsort követően Mihalik András kis híján vezetéshez juttatta csapatát. A játékrész derekán egyérintős játékkal fejlődött fel a hazai ketrec elé a Brassó, a figura végén Valchar hibázott, majd ziccerben Domingue próbálkozása sült be. Rögtön a túloldalon Izacky veszélyeztetett, felpörögtek az események. A 35. minutumban Andrei Vasile fejre ütésért kapott 2 percet, az előnyt felejthetően játszották meg Spirkóék, ami meg is bosszulta önmagát: a kiegészülést követően Garcia átadását Szabó szelídítette meg a támadó harmad közelében, majd egy egészen elképesztő cselt bemutatva küldte el őrzőjét gyufáért, s szerezte meg pályafutása egyik legszebb találatát (1-2). A harmad nagy debreceni helyzetekkel és egy kis kakaskodással zárult.

A záró játékrész hazai fórral indult, ami ugyan kihasználatlan maradt, de az egyenlítésre nem kellett sokat várni: 2 az 1 ellen támadhatott a Debrecen, a passzsávba Schaber vetette bele magát hősiesen, majd a korongot Toth kotorta ki védője elé, a játékszer pedig Clarke szerencsétlen mozdulatát követően átcsorgott a gólvonalon, gazdagítva ezzel Novotny pontszámait (2-2). A Corona válaszára alig több, mint 2 percet kellett várni: egy korongbedobást követően Clarke bombája tévesztett irányt, a palánkról visszapattanó korong hirtelen Schaber elé került, Hetényi már nem tudott átérni a hosszúra (2-3). A vége felé Vokla duplázott hajszálhíján, Toth gyönyörű spárgázó mozdulattal jelentett biztos pontot csapatának. Debreceni kapuslehozatalt követően megpecsételődött a DEAC sorsra: Schaber szerezte meg a mérkőzésen 2. illetve szezonbeli 21. találatát üres kapura (2-4). A Corona győzött s tovább dédelgetheti dobogós álmait. Valcharék pénteken rangadót játszanak az ugyancsak kiváló formában lévő BJAHC ellen, a DEAC pedig vasárnap a Fradihoz utazik a Tüskecsarnokba.

A rovat legfrissebb hírei