Megbüntették a Csíkszeredai Sportklub jégkorongcsapatát


Mínusz három pont és 3000 eurós büntetés.

Hosszan tartó tárgyalások / beszélgetések után a Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) meghozta ítéletét a Csíkszeredai Sportklub esetében, amely a múlt heti Gyergyói HK elleni meccsen hivatalos személyként ültette le a kispadra Kevin Constantinet.

A végső szó a büntetésé volt, annak ellenére, hogy a MJSZ főtitkára, Sipos Levente, a döntés előtt a jegkorongblog.hu szakportálnak lenyilatkozta, hogy a trénerrel megbízási szerződéssel rendelkezett, amely indoklás nélkül felbontható 30 napon belül.

Továbbá kiemelte, hogy „Konkrét jogi ügyünk – kereset, bírósági beadvány – tehát nekünk nem volt vele. Jogvita alatt azt értjük, hogy ő az MJSZ-szel kötött szerződését nem mondta fel szabályszerűen, azaz hozzám, mint megbízóhoz hivatalos közlést nem juttatott el a távozási szándékról, és leülni sem volt esély, hogy közös megegyezéssel megszüntessük a köztünk lévő jogviszonyt. A csíkszeredai szerepvállalásával kapcsolatban tehát nem ez a fő probléma a mi olvasatunkban, hanem a jelenleg is érvényben lévő észak-amerikai eltiltása, hiszen a nemzetközi logika az, hogy egymás döntéseit tiszteletben tartjuk.”

Mindezek ellenére a székelyföldi csapatot büntetéssel sújtotta a magyar szövetség. A közleményt változtatás nélkül közöljük:

A MJSZ főtitkára fegyelmi eljárást kezdeményezett az MJSZ Fegyelmi Bizottságának elnökénél a Sport Club Csíkszereda sportszervezettel szemben az Erste Liga Versenyszabály 58. § (1) bekezdés és a MJSZ Versenyszabályzatának 59. § (1) bekezdésében foglaltak megszegésének gyanújával, miután Kevin Constantine-t a sportszervezet hivatalos személyként nevezte a Gyergyói HK elleni mérkőzésre november 19-én. A testület elnöke az eset körülményeit megvizsgálta és elrendelte tárgyalás lefolytatását.

Az MJSZ birtokába jutott információk szerint Kevin Constantine-t a WHL bajnokság illetékes bizottsága súlyos fegyelmi vétség miatt eltiltotta A WHL képviselői az MJSZ megkeresésére megerősítették, hogy Kevin Constantine mindennemű tevékenységét 2023. szeptember 25. napján határozatlan időre felfüggesztették faji jellegű, rasszista megnyilvánulása miatt. A döntés hatálya alatt nem szerepelhet semmilyen pozícióban a WHL-ben. A tevékenységtől eltiltás alól kérelemmel mentesülhet, de nem korábban, mint 2025 júliusa.

Az Erste Liga menedzsere november 6-án értesítette a Sport Club Csíkszeredát, hogy Kevin Constantine az Erste Liga és az MJSZ Versenyszabályzata szerint nem nevezhető hivatalos mérkőzésre, mivel érvényes eltiltás alatt áll. Ezt követően november 13-án a MJSZ főtitkára is értesítette a sportszervezetet, és jelezte, hogy az eltiltását töltő sportszakember nem nevezhető mérkőzésre hivatalos személyként az Erste Ligában. Az MJSZ főtitkára felhívta a Sportszervezet figyelmét, hogy a korábbi hazai gyakorlat alapján az MJSZ Elnöksége 2023. november 3-án pontosította a Versenyszabályzat vonatkozó részét, ezzel egyértelműsítve a rendelkezés alkalmazhatóságát.

A klub a jelzések és figyelmeztetések ellenére mérkőzés hivatalos személyként nevezte Kevin Constantine-t november 19-én.

A Fegyelmi Bizottság – a bizonyítékokat a maguk összességében értékelve és meggyőződése szerint elbírálva – tényként állapította meg, hogy a Csíkszereda szándékosan megsértette a vonatkozó szabályozásokat, és a Versenyszervező MJSZ képviselőinek többszöri felszólításának ellenére mérkőzés hivatalos személynek nevezte Kevin Constantine-t. A döntés értelmében a sportszervezetnek háromezer euró pénzbüntetést kell megfizetnie, valamint levonnak tőle három büntetőpontot az Erste Ligában. A testület minden további Erste Liga-mérkőzésre 3 büntetőpontot ró ki abban az esetben, ha jogosulatlan hivatalos személy tartózkodik a cserepadon.

A határozat a kézbesítéstől számított 15. napon válik jogerőssé és végrehajthatóvá. Fellebbezni 15 napon belül lehet, ekkor a másodfokon eljáró MJSZ elnöksége dönt.

– áll a közleményben.

Érdekesség, hogy a MJSZ pont arra a versenyszabály módosításokra hivatkozik, amelyről korábbi cikkünkben már beszéltünk, amely jogszerűsége igencsak kérdéses…

Fotó: Csíkszeredai Sportklub / facebook

A rovat legfrissebb hírei