Történelmi kolozsvári továbbjutás Litvániában - ez is kellett hozzá


A Panevezysben elszenvedett vereség ellenére az U-BT bejutott az EuroKupa negyeddöntőjébe.

Történelmi sikert ért el szerda este a férfi kosárlabda Kolozsvári U-BT együttese, amely ugyan 92:87 arányú vereséget szenvedett a litván Lietkabelis Panevezys otthonában, mégis, első román csapatként, bejutott a BKT EuroKupa negyeddöntőjébe! Kellett hozzá ugyan a csillagok megfelelő együttállása is, de szerencséje annak van, aki tesz is érte.

Az erdélyiek azzal a tudattal utaztak Litvániában, hogy amennyiben legyőzik a Lietkabelist (ez Kolozsváron, hosszabbítás után összejött 120:111-re), akkor a B csoport második helyén végeznek és egyenes ágon bejutnak a negyeddöntőbe. Ellenkező esetben szükség volt a Buducnost segítségére.

Hat perc után 20:13-ra vezetett az U-BT, az első negyedet mégis 27:26-ra a Panavezys nyerte. A második játékrész közepére a hazaiak 39:28-ra is elléptek, a pihenőre viszont a vendégek feljöttek 52:46-ra.

A legfordulatosabbnak a harmadik negyed bizonyult, amikor Andrija Stipanovic, majd Mareks Mejeris dupláival az U-BT 65:62-re fordítani tudott. Előnyét azonban nem tudta megtartani, így a játékrész végére 70:67-re ismét a litvánok vezettek.

A Panavezys az utolsó negyedben is őrizte előnyét, pedig másfél perccel a vége előtt 86:83-ra zárkózott fel a Kolozsvár. A végjátékot azonban a hazaiak bírták jobban, ennek köszönhetően 92:87re nyertek. A kolozsvári szemek ekkor Podgoricára irányultak.

A montenegróiak pedig megtették azt a szívességet, hogy 90:77-e legyőzték a spanyol Gran Canariát, aminek köszönhetően a Kolozsvár 13 győzelemmel és 5 vereséggel, 72,2%-os teljesítménnyel a B csoport második helyén zárt. Ezzel pedig egyenes ágon kvalifikálta magát az EuroKupa negyeddöntőjébe – első romániai csapatként.

A B csoportot a francia Bourg en Bresse nyerte 14 győzelemmel és 4 vereséggel, 77,8%-os teljesítménnyel. Érdekesség, hogy az A csoportban is gall gárda, a Paris BAsketball végzett az élen, méghozzá 17 győzelemmel és 1 vereséggel.

Hogy ki lesz az U-BT ellenfele a negyeddöntőben, az a rájátszás eredményeinek függvénye.

fotó: www.euroleaguebasketball.net

 

A rovat legfrissebb hírei