Doppingbotrány a román válogatott körül


A Japánban sorra kerülő világbajnokságra készülő román női kézilabda válogatottba behívott három játékos akadt fenn a doppingvizsgán.

 A november 30.–december 15. között Japánban sorra kerülő kvalifikációs női kézilabda világbajnokságra készülő román női válogatott három tagja akadt fennt a doppingvizsgán. 

A Gazeta Sporturilor beszámolója szerint mindhárom játékos annak a Brassói Coronának a tagja, amely pár napja az EHF-kupa csoportkörébe jutott. Név szerint Cristina Laslo, Bianca Bazaliu, illetve Daria Bucur. A doppingvétségről a Nemzeti Doppingellenes Ügynökség tájékoztatta a román szakszövetséget, az Ifjúsági- és Sport Minisztériumot, a Román Olimpiai Bizottságot és nem utolsó sorban a WADA-t is.
 
A sportolók egy brassói klinikán vettek részt forradalmian újszerű intravénás lézeres kezelésen, amelynek fájdalom- és gyulladáscsökkentő hatása van, valamint a gyógyulási folyamatot gyorsítja fel. Úgy néz ki remekül sikerült a folyamat.
 
A sportolóknak 10 napjuk van, hogy részt vegyenek egy személyes meghallgatáson, ugyanakkor a Thomas Ryde dirigálta román keret szerdán utazna el a távol keleti országba. Kérdés, hogy a szövetségi kapitány meg meri-e kockáztatni, hogy benntartja a keretben az érintett három játékost.
 
– Egy kellemetlen helyzetbe kerültünk és minden erőnkkel azon vagyunk, hogy minél szélesebb információkkal rendelkezzünk az esetről. Személyesen is beszéltem a lányokkal, amelyet érthető módon nem szeretnék a nyilvánosságra hozni. Egyelőre nem tudom megmondani, hogy utaznak-e Japánban. Sürgősségi ülést hívtam össze a szövetségnél. Nem kockáztathatjuk az eredményeink törlését, vagy a kizárást a világbajnokságról – fogalmazott a szakszövetség első embere Alexandru Dedu.
 
A román válogatott a világbajnokságon Kazahsztánnal, Szenegállal, Spanyolországgal, Montenegróval, illetve Magyarországgal van azonos csoportba. 

A rovat legfrissebb hírei