Három erdélyi csapat az európai kupaporondon


Sem a nőknél, sem a férfiaknál nem lesznek rangsorolva a csapatok.

 A Román Kézilabda Szövetség (FRH) május 5-én még a férfi és női élvonal folytatási terveit tette közzé, egy héttel később viszont már arról volt kénytelen gondolkodni, hogy miként vessen véget a szezonnak. Az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) ugyanis felszólította a szakszövetségeket, június elsejéig nevezzék meg azokat a csapatokat, amelyek a következő idényben a Bajnokok Ligájában képviselik az adott országot. A másik két európai kupa esetében pedig július 13. a nevezési határidő. Ez egyben azt jelentette, hogy Romániában is véget ér az idei szezon – Európában utolsóként.

A hogyan továbbról a szakszövetség Igazgatótanácsa döntött és a kialakult patthelyzetben a lehető legbölcsebb döntést hozta meg: sem a nőknél, sem a férfiaknál nem hirdetnek győztest. Mindez mellett az Igazgatótanács döntésén alapul, ahol 11 az 5 ellen született ezen döntés, miként az is, hogy a soron következő idény a Román Kupa küzdelmeivel indul.
 
Ők indulnak az európai kipákban
Fontos kérdéskör volt ugyanakkor az, hogy mely csapatok fognak indulni a soron következő évadban a különböző európai kupasorozatokban.
 
A nőknél első helyen álló, és egyben címvédő, SCM Ramnicu Valcea alanyi jogon indulhat majd a Bajnokok Ligájában, míg a szövetség zöldkártyát kér a Bukaresti CSM-nek az induláshoz. A harmadik Nagybányai Minaur és a negyedik Gloria Buzau az EHF-Kupát váltó European Handball Leagueben indulhat majd. 
 
A férfiaknál a szövetség a Bukaresti Dinamonak zöldkártyát fog kérni a Bajnokok Ligája szerepléshez, amelyet valószínű meg is kap, hiszen a fővárosiak épp a PSG-vel kellett volna nyolcaddöntő meccset játszanak az idei sorozatban. A Tordai Potaissa a European Handball Leagueben indul, míg a Nagybányai Minaur és a Konstancai Dél-Dobrudzsa a Challenge-kupát váltó EHF-Kupában indulhat.
 
A másodosztály csapatai pályára lépnek
Eldőlt az is, hogy bár az első osztályból nem lesznek kiesők, de a másodikból valaki csak fel kell jusson ezért úgy a női, mint a férfi tornákat megrendezik. Itt a másodosztály négy csoportjának első két helyezettje lesz érdekelt.
 
A férfiak mezőnyében többek között a C csoportot toronymagasan megnyerő Székelyudvarhelyi Szejke SK is ott van, miként a CSU Suceava, a CS Botosani, a CS Medgidia, a CSM Alexandria, a Kolozsvári U, a Nagyváradi VSK és a Nagyszentmiklósi Unirea.
 
A nőknél a Galaci VSK, a HCF Piatra Neamt, a Konstancai Neptun, a Bukaresti Stiinta, a CS Dacia Mioveni, a CS Activ Prahova Ploiesti, a Kisjenői Crisul és a Marosvásárhelyi VSK fog megküzdeni a feljutásért.
 
Róluk viszont nem született döntés, csak annyi, hogy a pályán kell kivívni a jogot a feljutásra. Ám, hogy mikor és miként arról semmit nem lehet tudni. Valószínűsíthető, hogy valamikor június-július során.
 
Fotó: kezilabda.ro

A rovat legfrissebb hírei