Négy erdélyi városban épül korszerű sportcsarnok!


A tavalyi esztendőben két erdélyi városban avattak fel új létesítményt.

Miután sorra vette az épülő, illetve építés előtt álló stadionokat és uszodákat, a Románia sportinfrastruktúrájának fejlesztéséről szóló sorozatának újabb részeként a Gazeta Sporturilor arról számol be, hogy a következő években országszerte összesen 9 új sportcsarnok épül majd összesen 400 millió euróból.

Miközben Bukarest főpolgármestere, Nicusor Dan az elmúlt hetekben bejelentette, hogy az évtizedek óta ígérgetett új sportcsarnok nem fog megépülni a fővárosban, mivel az „túlságosan drága és a fenntartása is veszteséges”, addig négy erdélyi városban is épül, vagy építés előtt áll egy-egy korszerű létesítmény.

A legelőrehaladottabb állapotban Torda van, ahol 90%-ban végeztek a munkálatokkal. Ugyan tavaly ősszel sokadszor leállt a munka pénzhiány miatt, a kormány az év elején biztosította a szükséges összegeket, így a 47.000 lakosú városban jó eséllyel hamarosan el is készül az új sportcsarnok, amely elsősorban az ország élmezőnyéhez tartozó Potaissa férfi kézilabda-csapat otthona lesz. A csarnok befogadóképessége 3183 fő, a beruházás értéke pedig 23 millió euró.

Szintén zajlik már a munka Balázsfalván, ahol 75%-nál tart jelenleg a beruházás: kívül a homlokzaton, belül a mellékhelyiségeken, a fűtési- és szellőztető rendszeren dolgoznak. A 2000 férőhelyes csarnokban nem csak sporteseményeket, röplabda, kosárlabda, kézilabda és ökölvívó meccseket lehet majd rendezni, hanem kiállításokat és koncerteket is. A beruházás értéke 12 millió euró és méltó otthona lehet az Alba Volei röplabdacsapatnak. A 11.000 lakosú kisváros csapata ugyanis évek óta uralja a női röplabdát, de megfelelő csarnok híján Marosvásárhelyen rendezik a nemzetközi meccseiket.

Brassóban az elmúlt hetekben kezdődött el a 10.075 férőhelyes csarnok építése, a 72 millió eurós beruházásról nemrég mi is beszámoltunk.

A legnagyobb lélegzetvételű beruházás Temesváron készül, ahol a 16.000 férőhelyes létesítmény megépítése 138 millió euróba (!) kerül. Az Országos Beruházási Társaság (CNI) tavaly novemberben átvette a Dan Paltinisanu stadion melletti munkaterületet, folyamatban van a megvalósíthatósági tanulmány elkészítése, aztán következhet a közbeszerzés. Becslések szerint ideális esetben 2025-ben készülhet át a 319.000 lakosú nagyváros sportcsarnoka.

Erdélyen kívül Konstancán, Tulceán, Suceaván, Jszvásáron és Craiován épülhet sportcsarok a következő években.

A rendszerváltás óta összesen 13 sportcsarnok épült az országban, ebből öt Erdélyben: Nagyszebenben 1998-ban, Kolozsváron 2014-ben, Sepsiszentgyörgyön 2017-ben, míg Besztercén és Nagyváradon 2022-ben adták át a létesítményeket.
Ilyen körülmények között Szatmárnémeti marad az egyedüli megyeközpont, amely nem rendelkezik sportcsarnokkal.

fotók: https://www.facebook.com/CristianOctavianMatei / ziarulunirea.ro / prosport.ro

 

A rovat legfrissebb hírei