A Craiova szerint a Sepsi a felelős a magyarellenes balhéért!


A kék-fehérek vezetője szerint a háromszéki drukkerek is sértegették a vendégeket!

Botrányba fulladt a Sepsi – FCU Craiova közötti bajnoki a román labdarúgó SzuperLiga 23. fordulójában vasárnap délután, miután Andrei Chivulete játékvezető a vendégek ultráinak magyarellenes megnyilvánulásai miatt a 26. percben lefújta a mérkőzést! A román labdarúgó élvonal történelmében példa nélküli módon!

Miközben az egész labdarúgó-közeg lélegzetvisszafojtva várja a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) Fegyelmi Bizottságának döntését, amely minden kétséget kizáróan túlmutat majd a sporton, a FCU Craiova minden felelősséget elhárít, mi több, hajmeresztő módon a Sepsit okolja a történtekért.

De mi is történt Sepsiszentgyörgyön? Alig telt el az első félidő fele, amikor a vendégek ultrái rázendítettek „kedvenc slágereikre”: „Afară, afară, cu ungurii din țară” – Ki, ki a magyarokkal az országból, „Suntem români si ne vom apăra pământul, neamul și istoria” – Románok vagyunk és megvédjük földünket, népünket és történelmünket, „Ale, ale, ale, să-ti dăm muie bozgorule” – Olé, Olé, Olé, kapják be f….unkat a magyarok.

Andei Chivulete előbb a 23. percben állította meg a meccset, majd miután a többszöri felszólítás ellenére sem csillapodtak a kedélyek, az öltözőbe küldte a csapatokat. A szabályoknak megfelelően tíz perccel később folytatódott a mérkőzés, de nem sokáig: a 26. percben, gól nélküli állásnál, végleg lefújta a találkozót a bíró.

„Ez lehet az első lépés a normalitás felé”, nyugtázta a döntést Hadnagy Attila, a Sepsi sportigazgatója. „Jó ideje beszélünk erről a jelenségről és eljött az ideje egy hasonló lépésnek”, méltatta Chivulete döntését Marius Avram korábbi játékvezető.

 

 „Kinek kellene kivonulnia az országból? Mindannyian itt születtünk és nőttünk fel a környéken. Kovászna megye Romániához tartozik, mi képviseltük Romániát az európai kupákban. Ez elég kellemetlen, de reménykedünk, hogy egyszer és mindenkorra ennek vége lesz”, idézi az ezúttal is a kezdőcsapatban helyet kapó Niczuly Roland kapust a SzékelySport.

Érthetően másként értelmezik a történteket a vendégek! Marcel Puscas ügyvezető igazgató nem tud egyet érteni a szurkolók viselkedésével, de a döntéssel sem. Szerinte elég lett volna, ha a csendőrség evakuálja az ultrákat. Ráadásul szerinte a hazai szurkolók sem ártatlanok. „Ismerem a magyar nyelvet és bizonyítni tudjuk hangfelvételekkel, hogy a hazai szurkolók is szidalmaztak minket”, nyilatkozta a Gazeta Sporturilornak. „Majd jön a FCSB, a Rapid, a Kolozsvári Universitatea és a szurkolók hasonlóan fognak viselkedni. Mi történik, a Sepsi akkor is megkapja a 3 pontot? Adjuk oda egyenesen a Sepsinek a bajnoki címet”, esett aztán át a ló túloldalára a klubvezető.

Hogy aztán a klub hivatalos reakciója az elbagatellizálás és a felelősség áthárításának mintapéldája legyen. Közleményük szerint ők semmiért sem felelősök! Mi több, kizárólag a Sepsit terheli minden felelősség. „Nem vagyunk felelősek, mivel nem vagyunk érintettek a mérkőzés megrendezésében. Nem kértünk jegyeket a szurkolóink számára. Ezért nem lehet felelősségre vonni a klubot a szurkolók viselkedése miatt. Klubunk nem szervezett utazást a szurkolók számára. A Sepsi engedett be minden egyes szurkolót a stadionba, ennek következtében egyedüli entitásként felelős a törvény és a szabályok betartásáért”, állítja hajmeresztő logikával a FCU. Amely nyilvánvalóan megfeledkezik arról az apróságról, hogy szurkolói visszaesők: áprilisban is félbe kellett szakítani a Sepsi elleni bajnokit. És akkor azt a mérkőzést Craiován rendezték! Sőt, arra is volt példa, hogy Kovács István játékvezetőt becsmérelték nemzetisége miatt a FCU szurkolói, de emlékezhetünk a craiovai ultrák másik hőstettéről is, amikor a város másik csapata, a CSU drukkerei a Honvéd elleni UEFA-kupa selejtezőn okoztak balhét!

A botrány kapcsán megszólalt Diószegi László is, aki dühítőnek nevezte a FCU reakcióját és rávilágított egy szervezési érdekességre: a Sepsi tájékoztatást kapott a csendőrségtől, hogy 90-100 vendégszurkoló érkezik a meccsre. „Ha a FCU nem szervezett utazást a szurkolóknak, akkor ki értesítette a csendőrséget”, tette fel a költői kérdést Sepsi tulajdonosa. A jövőre való tekintettel Diószegi figyelmeztetett: innentől kezdve egyetlen vendégszurkolót sem engednek be a stadionba! Az intézkedés nem lenne példanélküli, Görögországban a drukkerek biztonsági okokból nem kísérhetik el kedvenceiket az idegenbeli meccsekre.

A 23. forduló hétfő este a Voluntari – Kolozsvári CFR mérkőzéssel ér véget 20.00 órai kezdettel.

fotók: https://www.facebook.com/osksepsi 

A rovat legfrissebb hírei