Román Kupa: hatalmas meglepetés Zilahon!


Négy meccsen négy erdélyi csapat jutott be a kupa csoportkörébe.

A keddi eredménytelenség, valamint a Nagyvárad, a Pécska és a Vajdahunyad szerdai tovbábjutása után csütörtökön további négy erdélyi együttes vívta ki a részvételi jogot a Román Kupa csoportkörében való szerepléshez: az élvonalbeli Aradi UTA, Hermannstadt és Kolozsvári Universitatea trió, valamint az est legnagyobb szezációját okozó Zilahi VSK.

A harmadik osztályban vitézkedő zilahi együttes ellenfele ugyanis az élvonalbeli Iasi gárdája volt. A 32. percben mégis a szilágysági gárda szerezte meg a vezetést Vlad Farcasan révén (1:0). A 41. percben a vendégek válogatott kapusa, Silviu Lung még nehezebb helyzetbe hozta csapatát, miután a tizenhatoson kívül elkövetett szabálytalanságáért pirosat kapott. A szünet után az emberelőnyben lévő hazaiak Cosmin Mester (64., 2:0) és Sergiu Pop (76., 3:0) révén tovább növelték előnyüket, így Kun Viktor és Molnár Dávid csapata végül 3:0-ra nyert és meglepetésre bejutott a csoportkörbe.

Közel állt a meglepetéshez a második vonalban vitézkedő Újszentes is, amely ráadásaul a Dobay Istvánról elnevezett stadionja gyepszőnyegének cseréje miatt ellenfele, az Aradi UTA otthonában volt kénytelen lejátszani papíron hazai mérkőzését. A tavaly csoportkörös Temes megyeiek azonban sokáig tartották magukat a némileg tartalékos UTA ellen, mígnem a 88. percben a szlovák Andrey Fábry megszerezte a találkozó egyetlen gólját és csoportkörbe lőtte az Aradot.

Meggyűlt a baja másodosztályú ellenfelével a Hermannstadtnak is, olyannyira, hogy Cosmin Birnoi a 7. percben vezetést is szerzett az Unirea Sloboziának (1:0). A nagyszebeniek az első félidő utolsó percében egyenlítettek Ruben Fonseca góljával (1:1), majd Valerica Gaman a 61. percben már előnyhöz juttatta az erdélyieket (1:2). Amikor már úgy tűnt, zsebben a továbbjutás, jött Florinel Coman egyenlítése a 88. percben (2:2). A hosszabbításban aztán már megemberelte magát a Hermannstadt, Fonseca (104., 2:3), Silviu Balaure (112., 2:4) és Baba Alhassan (117., 2:5) góljaival végül 5:2-re nyert.

Gólgazdag mérkőzésen jutott tovább a tavalyi döntős Kolozsvári Universitatea is Karácsonkőn a Ceahlaul ellen. Pedig az első félidőben nem esett gól. Nem úgy a szünet után. A gólcsapot a 49. percben a kolozsvári Dragos Tescan nyitotta meg, amire a moldvaiak a 61. percben válaszoltak a bolgár Mario Petkov találatával (1:1). Az események aztán az utolsó tíz percben pörögtek fel igazán, amikor az erdélyiek Dan Nistor büntetőjével (82., 1:2) és Ianis Stoica góljával (82., 1:3) villámgyorsan két gólos előnyre tettek szert. A 84. percben aztán úgy tűnt, Patrick Petre visszahozta a hazai reményeket (3:4), mielőtt Stoica (89.) végérvényesen lehűtötte a kedélyeket (2:4).

A csoportkörbe 24 csapat jutott be: a tavalyi bajnokság első 8 helyezettje, a Farul, a FCSB, a Kolozsvári CFR, a CSU Craiova, a Rapid, a Sepsi, a FCU Craiova és Petrolul mellett a rájátszásból érkező FC Nagyváradi Bihor, a FC Botoșani, a Pécskai Progresul, a CSM Alexandria, a CSA Steaua, a CS Tunari, a Vajdahunyadi Corvinul, az Oțelul Galac, a FC Voluntari, a Chindia, a Gloria Buzău, a Dinamo, a Kolozsvári Universitatea, a Zilah, a Hermannstadt és az Aradi UTA.

fotó: https://www.facebook.com/scmzalau

 

A rovat legfrissebb hírei