Előnyben a Fradi, parázs meccs Fehérváron


Micsoda meccsek.

Miután az FTC-Telekom elvette Miskolcon a DVTK Jegedmedvék pályaelőnyét, hazai jégen, parázs meccsen nyert 3–1-re.

Sokat nem kellett várni az első gólra, mindössze 55 másodpercet. A DVTK iramodott meg az FTC kapuja felé, Berdnyikov akár középre is passzolhatott volna, de ehelyett a szélről kilőtte a hosszú felsőt. Tizenhat másodperc múlva jött a Fradi válasza, a zöld-fehérek kettő az egyben mehettek a kapura, Nagy Gergő zúdította a korongot a hálóba. Az első harmad nagy részében a vendégek harmadában zajlott a játék, Vorisnak több védést is be kellett mutatnia az igen élesen, és agresszívebben játszó hazaiak ellen. A 13. percben ő sem tudott menteni, miután Kiss Roland a felezőnél eladta a korongot, Tóth Adrián egyedül mehetett a kapura, s Voris mellett okosan a bal alsóba lőtt. A folytatásban akadt néhány helyzete a DVTK-nak, de akár az FTC is tovább növelhette volna az előnyét.

A második harmad első öt percében a Fradi nem hagyta kibontakozni a DVTK támadásait, aztán akadt két-három helyzete a vendégeknek, a meccs feléhez közeledve pedig a Fradinak két ziccere. Először Páterka passzát fülelte le Kestila, egyedül mehetett a kapura, de az akció végén nem tudta eltenni a korongit Voris mellett. Nem sokkal később Tóth Adrián ugrott ki a védők közül, de a befejezés neki sem sikerült. A 33. percben emberelőnybe kerültek a miskolciak, de ezzel nem tudtak élni. Sőt, majdnem a Fradi lőtt gólt, miután Betteridge egy pimasz csellel lerázta a védőket, ezzel tisztára játszotta magát a kapu előtt, de a pakk elakadt Vorisban. A hátralévő időben sem unatkoztak a kapusok, mindkét oldalon akadt dolguk. Gól ebben a harmadban nem esett, a DVTK emberelőnyben várta a folytatást.

A DVTK fórja majdnem ferencvárosi gólt hozott: a félpályánál Tóth Gergő szerzett korongot, a ziccer végén Voris védett. A miskolciaknak az utolsó pillanatban volt egy jó lövéseük, de Arany résen volt. Az FTC is elszalasztott egy fórt, amely alatt a vendégeknek is akadt veszélyes lövésük. Az utolsó tíz perc kezdetén Kiss Roland sérülése borzolta a kedélyeket, a fejre irányuló szabálytalanság után Sointu 5 + végleges kiállítást kapott. A miskolci védő az orvosi vizsgálat és a jegelés után néhány cserével később visszatért a jégre.

Mindeközben a DVTK nem tudott egyenlíteni az öt perces fór alatt, sőt Vorisnak kellett mentenie az ismét kiugró Tóth Gergő elől. Ezt követően elszabadultak az indulatok, a kiállított Wehrs ütőjével verte a büntetőpad üvegét, mehetett zuhanyozni. A dühkitörése miatt a Fradi került emberelőnybe, azt még kivédekezték a vendégek, de miután lehozták a kapusukat, Tóth Adrián egy korongszerzés után üres kapus góllal állította be a 3–1-es végeredményt.

A mérkőzés stílszerűen bunyóval ért véget, folytatás csütörtökön szintén a Tüskecsarnokban.

 

Székesfehérváron a FEHA19 alaposan megdolgoztatta az alapszakszgyőztes BJAHC-t.

Pörgős hokit hozott a nyitó játékrész. Az első helyzet Vorobjovék előtt adódott, a szezonbeli első Erste Liga-mérkőzésén védő Horváth Dominik hárított. A hazaiak dinamikus korongkihozatalokkal könnyedén eljutottak a támadó harmadba, de próbálkozásaik rendre elakadtak a jól blokkoló védőkben. A feszültnek tűnő Moksancevé volt az első kiállítás, Szabó Bence bójaként kerülgette a bekkeket, a vezetés viszont nem jött össze a liga legjobb emberelőnyös játékával bíró BJAHC-nak. A harmad második felében már jöttek a gólok is. A 15. percben Mingazov távolról púpozta ki a hálót emberelőnyben (1-0). A fehérváriak feltolt védelemmel és sokat korcsolyázva várták ellenfelüket és közel jártak a másodikhoz. A 17. percben Moksancev remek passzt adott Ambrusnak, akinek lövése a kapuvasról kifelé pattant. Az ellenakcióból egyenlítettek a fővárosiak: Garát korongja a vasról Elo elé pattant, aki nem hibázott (1-1). Ez nem szegte kedvét a hazaiaknak, össztűz alá vették a kaput és a 19. percben újra vezettek: Zohovs középről lőhetett, megpattanó korongja átcsorgott a gólvonalon (2-1). A szórakoztató és jó színvonalú első harmad megérdemelt fehérvári előnnyel zárult.

Gőz áthúzódó kiállítása miatt emberelőnyben kezdte a középső felvonást a FEHA19. Említésre méltó helyzet nem alakult ki. Öt az ötben Csollák ért furcsán a koronghoz a saját kapuja előtt, végül nem lett baja az esetből. A 27. percben Dolinar kapott kétperces büntetést egy szabálytalan ütközésért. Moksancev véleményezte az esetet, ő is kiküldték, sőt véglegest is kapott. A kettős fórt gyorsan kihasználta a BJAHC, Garát maradt üresen és kiegyenlített (2-2). A szimpla hátrányt már kivédekezték a fehérváriak, de ahogy kiegészültek, a játék késleltetéséért újabb büntetéseket kaptak, bő egy percig megint 5 a 3 ellen támadhattak a fővárosiak. Reiterék önfeláldozó védekezéssel kihúzták kapott gól nélkül. Tapintható volt a feszültség, Dobmayer és Djumic kapaszkodtak össze egy páros kiállításért cserébe. A folytatásban is maradtak a jégen a speciális egységek, 4 a 3 elleni hazai fór maradt ki. A sok emberhátrány kivette az erőt a hazai lábakból, Schlekmannék megpróbáltak gólokat szerezni a hajrában, de nem jártak sikerrel. A remek játékot hozó első harmad és az ideges második után a döntés a záró felvonásra maradt.

Kőkemény harc folyt a párharc sorsát meghatározó győzelemért. Fegyelmezettebben védekeztek a csapatok, kevesebb volt a kapura lövés. A BJAHC fogott ritmust, remek cserék követték egymást, Horváth Dominik több bravúrt bemutatva tartotta az eredményt. Csökkent az iram, a mezőnyben gyűrték egymást a felek. Az utolsó tíz perchez érve még mindig 2-2-es döntetlen virított az eredményjelzőn. Az 53. percben Zohovs maradt a jégen, miután egy ütő eltalálta, végül tudta folytatni. Kerülték a kockázatos megoldásokat a játékosok, ez jóval kevesebb helyzetet eredményezett. A hajrában a visszatérő Zohovs próbálkozott, lövése nem ért célt. A vége a Fehérváré volt, Dobos kapukerülése gólt ígért, nem jött össze, de egy emberelőnyt kiharcolt. Jöhetett a hosszabbítás.

A ráadás kimaradt fehérvári emberelőnnyel indult, majd mindkét kapus bemutatott egy-egy óriási bravúrt. Felpörögtek az események, Horváth Dominik volt megint a főszereplő, míg a másik oldalon Csollák lövését hárította Kornakker. Mingazov kapuvasa következett. A mérkőzés és valószínűleg a párharc is a 71. percben dőlt el. Szabó Bence a kékről jól látta meg a kapu elé üresen érkező Schlekmannt, aki beletette az ütőjét a korong útjába, ezt már Horváth Dominik sem háríthatta (2-3).

 

Fotó: Erste Liga

 

A rovat legfrissebb hírei