Kiesés szélén a címvédő


Elődöntőben a GYHK.

A jégkorong Erste Liga negyeddöntő újabb játéknapján a három erdélyi csapaté volt a főszerep.

Dunaújvárosban a GYHK elődöntőbe lőtte magát, ám erre a találkozóre megérkeztek az Acélbikák is a sorozatba, ám későn.

A hazaiak kapujában a csütörtöki mérkőzésen megsérült Järvinen helyett Kovács Dávid kezdett, míg a vendégeknél ezúttal is Rinne állt a vasak között. A GYHK már az 50. másodpercben megszerezhette volna a vezetést, de Orban szép cselei után Kovács védett. A találkozó elején a gyergyóiaknak voltak veszélyesebb helyzeteik, ez emberelőnnyé is érett, ám rosszul sült el: kettő a semmire megléptek a hazaiak, a szólót Valtola értékesítette higgadtan (1-0). A dunaújvárosi hátrány krónikájához hozzátartozik még, hogy Embrich arcát eltalálta a korong, de egy rövid ápolás után visszatért a jégre. A 7. percben eljött az első DAB-fór, ami 40 másodperc erejéig dupla emberelőny volt egy kilőtt korong miatt. A piros mezesek éltek az öt a három elleni lehetőséggel, Somogyi tett be közelről egy kipattanót (2-0). A szimpla fór kimaradt, a folytatásban a GYHK próbált szépíteni, de az Acélbikáknak is voltak veszélyes ellentámadásaik. A nyitó harmad második felében kimaradt egy újabb gyergyói emberelőny – melynek során Kovács bravúrosan ért át Orban lövésére –, aztán a játékrész végén megint létszámhátrányba került a DAB, de ezt is kibekkelte.
A középső felvonást is az újvárosiak kezdték jobban: főleg a vendégek harmadában folyt a játék, aztán a 25. percben a GYHK majdnem góllal büntetett egy hazai védelmi hibát, de a lövés nem talált kaput, nem sokra rá pedig Bíró nem tudott közelről szépíteni. A 28. percben végül megszületett az első gyergyói gól, Sárpátki közelről bekotorta a korongot (2-1). A mérkőzés felénél Brus visszaállíthatta volna a kétgólos különbséget, de nem tudta értékesíteni a szólóját, majd a következő cserében Rinnének kellett újabb bravúrt bemutatnia. A pörgős játékot megtörte Kozma sérülése, aki vérző arccal hagyta el a jeget. Az ápolás után a GYHK hajtott az egyenlítésért, emberelőnyben is támadhatott. A fór sikerrel zárult, Vincze Péter lőtt a tőle megszokott pontossággal (2-2). A játékrész hajrájában a DAB-nak volt több lehetősége, míg a másik oldalon Bodo szép cselek után betört Kovács kapuja elé, de nem tudta megfordítani az állást.
A harmadik harmad is nyílt sisakos, pörgős jégkoronggal indult. A 45. percben volt a mérkőzés első komolyabb kapu előtti tömegjelenete, amit követően Császár sokáig perlekedett a cserepad felé Hadzinikolccsal. Egyre fokozódott a GYHK nyomása, Szigeti kapuvasat lőtt, de a DAB-nak is megvoltak a lehetőségei, Léránt kékvonalas lövésénél figyelnie kellett Rinnének. A játékrész közepén Bodo és Orban fordíthattak volna, de nem tudták góllal büntetni a dunaújvárosi védelmi könnyelműséget. Az 54. percben Mihálik szabálytalankodott a támadó harmadban, hatalmas lehetőség adódott a gyergyóiak előtt, betuszkolták a korongot, a játékvezető mutatta, nem érvényes a gól. Videobírózás következett, ahol megváltozott a döntés, megadták a találatot, amit így Vincze Péter szerzett. Az Acélbikák küzdöttek volna a hosszabbítás kiharcolásáért, de a vendégek kontrollálták a játékot. Két és fél perccel a vége előtt egy gáncsolás nyomán emberelőnybe került a DAB, aztán a kapusát is lehozta, hat a négy ellen járatta a korongot, sikerrel, Valtola lövésébe Somogyi talán beleért, mindenesetre a játékszer beszállt Rinne kapujába (3-3).
A túlóra óvatos játékkal indult, aztán néhány perc után a GYHK beszorította a hazaiakat. A vendégek lendületét az törte meg, hogy hat mezőnyjátékossal voltak a jégen. A játékvezetők ezt kiszúrták, a DAB emberelőnyben dönthette volna el a mérkőzést, ám a gyergyóiak hátrányban is veszélyesek voltak, egy ízben Kovácsnak nagyot kellett védenie. A kiegészülés után újra a kapusok váltak főszereplővé, egészen a 74. percig, amikor Bodo belőtte a meccset és a párharcot lezáró gólt.

Csíkszeredában a Sportklub és Brassói Corona negyedszerre is összecsapott.

A csütörtöki vereség után teljesen átvariálta a támadósorokat Jeff Paul, míg a másik oldalon nem volt változtatás, miként a kapukban sem, Adorján és Polc kezdett. És az első harmadban mindketten hibálatnul védtek. Az első percekben Szkacskov és Krikunov volt aktív, gólt mégis az egykori szeredai, Valchar szerezhetett volna, tiszta ziccerét Adorján védte. A helyzetek után majd’ kétpercnyi 4 a 4 elleni játék következhetett, a harmad vége felé pedig egy Clarke-kiállítást követő emberelőnyben Becze lövése vágódott mellé irányt változtatva. A kiegészülés után maga Clarke léphetett ki egy koronggal, ajtó-ablak helyzetét Adorján tolta ki. Hét másodperccel az első szünet előtt a vendégek is fórhoz jutottak Szkacskov palánk melletti ütközése nyomán, ebből Valchar veszélyeztetett, majdnem két percnyi áthúzódó brassói előnnyel indulhatott a középső játékrész.
De nem tartott ki addig a fór, csupán 25 másodpercig, a felállás után ugyanis rögtön élt vele a Brassó: Domingue lövésébe nem ért bele senki, csütörtöki duplája után így ismét eredményes volt (0-1). A Sportklub hamar egyenlíthetett volna Milan révén, a kanadai nagy helyzete azonban elakadt Polcban. A mérkőzés derekán másfél perc alatt eldőltek a lényegi kérdések. Előbb Schaber fülelt le egy korongot a semleges zónában, villámgyorsan bent termett társaival a támadóharmadban, Kógernek tette le lövésre, aki Domingue-hez hasonló találattal duplázta meg a vendégek előnyét (0-2). A 31. percben már hárommal ment a Corona: egy újabb, ezúttal 3 a 2 elleni lefordulás végén megint ugyanonnan érkezett a lövés, ahonnan az első kettő is – annyi különbséggel, hogy Boriszenko a változatosság kedvéért lapos lövéssel találta meg az utat az emelt bombára számító Adorján lábai között (0-3). Krikunov ugyan többször is közelebb lophatta volna csapatát, ám jó helyzetből leadott lövései rendre középre mentek, Polc simán fogta őket, kipattanó nélkül. A második harmad hajrájában a kapussal szemben Gliga tette fel a pakkot szépen a sarokba – nem kérdés, ezen a napon a brassóiak sáfárkodtak sokkal jobban a helyzeteikkel (0-4).
A záró etap elején mindkét oldalról kiszórtak 1-1, majd szeredai részről még egy játékost, a brassóiak a kiegészülésük pillanatában ötre növelték előnyüket: Boriszenko távolija VanWormeren megpattanva jutott be a hálóba (0-5). E ponton már legfeljebb csak az volt a kérdés, Polc le tudja-e nullázni a címvédőt a Vákárban. Erre hamar megkaptuk a nemleges választ: Clarke 2+2-je és Sweeney együttes kisbüntetése nyomán kettős fórban Stach húzott be a rövidre egy korongot (1-5). Maradt a dupla fór, ezzel már nem tudott élni a Szereda, Clarke pedig visszatérte után sípszó után hátulról vitte földre Reiszt. Két perccel a vége előtt még Polc feküdt rá egy mögé jutott korongra, több találat így már nem esett, Sofron és Valchar búcsúkakaskodásának pedig talán lehet még folytatása.
A brassóiak így nagy bravúrt végrehajtva mindkét csíkszeredai összecsapásukat megnyerték, 3-1-es szériaelőnyük annyit tesz, hogy vasárnap este saját közönségük előtt már az elődöntőbe jutásért korcsolyázhatnak jégre.

Erste Liga, rájátszás, 4. mérkőzés
Dunaújvárosi Acélbikák – Gyergyói HK 3–4 (2–0, 0–2, 1–1, 0–1) – h.u.
Gólszerzők: Valtola (4.), Somogyi (9., 60.), illetve Sárpátki (28.), Vincze P. (34., 55.), Bodó (74.).
A párharc végeredménye: 4–0 a GYHK javára.

Csíkszeredai Sportklub – Brassói Corona 1–5 (0–0, 0–4, 1–1)
Gólszerzők: Stach (47.), illetve Domingue (21.), Kóger (30.), Boriszenko (31.), Gliga (39.), van Wormer (44.).
A párharc állása: 3–1 a Brassó javára.

Fotó: ersteliga.hu
 

A rovat legfrissebb hírei